O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nutricionist Ličanima: Jedite janjetinu, ali smanjite krumpir

1/2
Nutricionist Ličanima: Jedite janjetinu, ali smanjite krumpir
Nutricionist Ličanima: Jedite janjetinu, ali smanjite krumpirNutricionist Ličanima: Jedite janjetinu, ali smanjite krumpir
Objavljeno: 27-05-2015

Nenad Bratković, magistar nutricionizma i sveučilišni magistar fitofarmacije i djetoterapije, održao je predavanje o utjecaju prehrane na ponašanje te na pojavu i sprečavanje bolesti. Ipak, u gospićkom KIC-u, gdje se tražila stolica više, govorio je o mnogo širim temama te educirao o tome kako se zdravo hraniti i kako se odnositi prema namirnicama koje nas okružuju. Upitali smo ga stoga, kako se Ličani hrane.

- Sigurno u prosjeku, uz čast izuzetaka, sigurno nije dobro u odnosu na neke podatke. Ja bih rekao da tradicionalna lička prehrana nije loša, ali ću staviti naglasak kako bi se postojeća prehrana mogla obogatiti pogotovo ako uzmemo tradicionalnu ličku janjetinu koja nipošto ne može biti loša. Možda krumpir, koji je nutritivan i energetski vrijedan, nije u kombinaciji s janjetinom najbolji i trebalo bi ga smanjiti, poručio je.

Objasnio je kako planira govoriti o temama za koje mnogi još nisu čuli, a tiče se njihova zdravlja.

- Napravio sam presjek nekoliko tema i mislim da će nam biti danas premalo vremena za ono što bih htio podijeliti. Neće biti riječi samo o djeci nego i o odraslima, ali ću se svakako dotaknuti problematika s kojom se ja susrećem svaki dan radeći s ljudima već 8 godina djetoterapiju bolesnih i mršavljenje, prehrane u dječjoj dobi te djelomično o prehrani sportaša. Staviti ću pregled hranjivih i nehranjivih tvari koje su sveprisutne u našoj prehrani, a uništavaju naše zdravlje. Ljudi više vole čuti koja je to hrana dobra, a koja loša pa ću staviti naglasak na edukaciju, na što da ljudi obrate pažnju ukoliko žele poboljšati svoje zdravlje, primjerice, kako da čitaju deklaracije i što one otkrivaju, kako treba izgledati tanjur te pokazati primjerima da zdrava prehrana nije neukusna ni skupa, kazao je Bratković.

Nenad Bratković magistar je nutricionizma s dugogodišnjim iskustvom u razvoju dodataka prehrani te u edukaciji o znanosti u prehrani. Nutriscionist je i košarkaškog kluba Cibona iz Zagreba te predsjednik Sekcije nutricionista Hrvatske. Stručna područja su mu djetoterapija, pretilost, dodataci prehrani i prehrana sportaša.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom