O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HNS o „Izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka„

1/2
HNS o „Izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka„
HNS o „Izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka„ HNS o „Izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka„
Objavljeno: 20-05-2015

U maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu u utorak navečer održana je u sklopu redovnog rada HNS-a Ličko-senjske županije i Podružnice HNS-a za Grad Otočac, javna tribina na temu "Izgradnja dionice autoceste Žuta Lokva - Rijeka".

O „Izgradnji dionice autoceste Žuta Lokva – Rijeka“ govorila je Nada Turina Đurić, saborska zastupnica HNS-a i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu. Uz zainteresirane građane javnoj tribini bili su nazočni uz predsjednika podružnice HNS-a Otočca Tomu Bukovca Butinu, povjerenik županijskog HNS-a Ernest Petry te Regionalni tajnik HNS-a Kazimir Janić.

Saborska zastupnica HNS-a i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina Đurić drži da je za izgradnju tog dijela autoceste važan model financiranja, odnosno postavlja se upitnost da li taj projekt financirati apliciranjem na sredstva EU ili ga financirati kroz koncesioniranje.

U HNS-u, po riječima Nade Turina Đurić prevladava stav da oba modela pružaju mogućnost da se do 2020. godine počne sa izgradnjom autoceste, no ostaje problem što se stalo sa izradom projektne dokumentacije, koja nije do kraja dovršena, a uz to, nije se došlo ni do dogovora koji je prioritet, da li krenuti sa izgradnjom tog dijel autoceste sa područja Primorsko goranske županije ili sa područja Ličko senjske županije.

„Dolazim iz Primorsko goranske županije i vidim zajednički interes ove dvije županije za izgradnju ove dionice autoceste. Primorsko goranskoj županiji je interes radi rasterećenja prometa prema Dalmaciji a Ličko senjskoj da se bolje poveže sa Rijekom. Rijeka je, hoćemo mi to ili nećemo, nekako prirodno regionalni centar na koji se Lika i Ličko senjska županija oslanjala kroz cijelu svoju povijest, a to znači da građani i stanovnici Ličko senjske županije su u ovom trenutku primarno vezani za svoje, vjerujem buduće regionalno središte, za koje im je sad otežan pristup“ – kazala je Nada Turina Đurić.

Drži da je u HNS-u a tako i u Vladi stav zajednički, da se treba ići u izgradnju tog dijela autoceste, no da se nije pokazala prevelika inicijativa i želja, kako od nadležnog ministarstva ali još više od Hrvatskih autocesta, i to da se barem izrade zdravi projekti na vrijeme, jer bez projekata i građevinskih dozvola teško da će se moći aplicirati za bilo kakva sredstva.

Trebamo zajednički, bez obzira na političku boju učiniti sve da se izrade projekti kroz godinu dvije dana , da se naprave potrebne studije za što financijske snage imamo, a onda se može razmišljati o modelu financiranja izgradnje, kazala je Nada Turina Đurić.

Dražen Prša

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!