O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

"Dvije" reprizirane

1/3
"Dvije" reprizirane
"Dvije" reprizirane"Dvije" reprizirane"Dvije" reprizirane
Objavljeno: 18-05-2015

OTOČAC - Amatersko kazalište Arupium u protekli petak je u kinodvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac repriziralo dramu „Dvije“ autorice Tene Štivičić, koja se na ponešto drukčiji način bavi temama moderne svakodnevice: međuljudskim odnosima, nemogućnošću komunikacije i emocionalnim previranjima.

U režiji Snježane Orešković dramu su izveli članovi Amaterskog kazališta Arupium: Draženka Bešenić, Elizabeta Božičević, Gordana Todorović-Sporiš i Mihael Ibrišimović. U ulozi šaptačice našla se Vera Bradičić, a za tehničku podršku zaduženi su bili Stjepan Kranjčević i Snježana Bogdanić.

Ova repriza ni izbliza nije bila toliko posjećena kao što je to bilo na premijernoj izvedbi. Za razumjeti je to, Otočac nema toliko žitelja, a samim tim ni publike koja bi mogla puniti dvoranu na svakoj repriznoj izvedbi. Problem je to i profesionalnih kazališta da ne bi to bio slučaj jednoga amaterskoga kazališta, ma kolika mu kvaliteta izvedbe bila visoka.

No ono što je bilo glavni uzrok skromnu odazivu publike je nesretna koincidencija izvedbe dvije predstave toga dana u Otočcu. Iako je Arupium najavio svoju izvedbu već odavna, „uletjela“ je nenadano i nenajavljeno predstava Hvarskoga pučkog kazališta pod nazivom „Prikazanje života svetoga Lovrinca“, koju je hvarska amaterska skupina uprizorila u otočkoj crkvi Presvetog Trojstva. Tako su Hvarani svoju pučku predstavu imali u 19 sati, a Arupium odmah u 20 sati. Teško je bilo za očekivati da će ista publika, ili barem jedan njen dio, biti nazočna na obje predstave. Šteta da je do ovakva slučaja došlo, Otočac nema toliko kazališne publike koja bi mogla konzumirati čak dvije predstave u istoj večeri.

Reprizna predstava drame „Dvije“ je ponešto izmijenjena u odnosu na premijernu postavu. Premijerno je predstava trajala puna dva sata, no za reprizu je redateljica Orešković ponešto kratila, možda za nekih dvadesetak minuta predstava je bila kraća, dobivši mnogo dinamičniju izvedbu, naravno time odmah i gledljiviju jer se prilikom postavljanja bilo kojega komada na pozornicu valja voditi načelom da je nešto kraća postava uvijek bolja nego nešto duža. Svakako da su i amaterski glumci bili u repriznoj predstavi vidno oslobođeni premijerna grča te da su poneke od uloga postale izgrađenije i definiranije, što je za svaku pohvalu i redateljici i glumačkoj družini.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!