O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Počast Senjskim žrtvama

1/2
Počast Senjskim žrtvama
Počast Senjskim žrtvamaPočast Senjskim žrtvama
Objavljeno: 09-05-2015

GOSPIĆ - Kao i proteklih godina, kod zajedničke grobnice "Senjskim žrtvama" na gospićkom groblju sv. Marije Magdalene odana je počast poginulima 9. svibnja 1937. godine u Senju.

Mladi Gospićani nevine su žrtve ubijene u Senju. Tadašnja žandarmerija srpskog režima pokazala je svu brutalnost. U Senju se toga dana slavio spomendan Matije Gupca i braće Radić, no u to vrijeme bilo je vrlo opasno slaviti hrvatske nacionalne simbole. Već pred kraj proslave, u poslijepodnevnim satima, nezadovoljna žandarmerija po nalogu lokalnoga gradskog čelnika Antuna Stalia i zapovjednika žandarmerijske postaje u Senju Milivoja Koprivice, sasula je paljbu na jedno od vozila kojima je lička mladež stigla taj dan u Senj.

Poginuli su mladići i djevojke, njih sedmero. Pokopani su dva dana kasnije u Gospiću, a na posljednji počinak otpratile su ih stotine sugrađana.

Na čelu s ličko-senjskim županom Milanom Kolićem na njihovom zajedničkom grobu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, kako bi im se, i 78. godina kasnije, odala počast.

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!