O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu

1/3
KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu
KUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u KarlovcuKUD „Lipa“ Sinac na proljetnim promenadama u Karlovcu
Objavljeno: 26-04-2015

Unutar projekta „Lipa si lipa“ kojem je organizator Udruga „Lipa“ iz Donjeg Pokupja svoje mjesto pronašlo je i najstarije kulturno umjetničko društvo Like, „Lipa“ Sinac.

Naime, prije nekoliko godina započet je projekt sadnje stabala lipe u simbolici prijateljstva i podsjetnika na međusobna druženja društava s područja glazbene kulture koje nose to ime. Nije to nama nepoznato. Ranih devedesetih Sinac je posadio drvored lipa u Modrušu od škole do crkve o čemu stoji kao svjedočanstvo kamen-ploča i debela hladovina drvoreda.

Zanimljivo je da su gotovo sva društva imena Lipa nastala početkom dvadesetog stoljeća. Lipa je drvo od kojeg se radi tambura. Lipa je bila okupljalište za seoska saborovanja i proglase vlasti prije masovne pismenosti i pojave medija. Jedna takva stoji u dvoristu sinačke škole.

Hladovima ovog stabla krasi i naše župne crkve, a tradicija ih je posadila i pred naše domove. Starosjedilačka imanja prepoznati ćete po debelim stablima lipe na ulazima. Ima i svoju povijesnu vrijednost, poput Gupčeve lipe. Velik je još broj sličnih činjenica.

Ponukani svim tim i drugim spoznajama pozdravili smo projekt i rado mu se odazvali sadnjom lipe prošle godine na Majerovom vrilu u Sincu na posjedu obitelji Ruže Kolaković.

Program počinje u 10,30 sati dana 26. travnja, u nedjelju bit će posađena lipa prijateljstva u drvoredu crne promenade gradskog perivoja u Karlovcu. Nadaleko su poznati karlovački perivoji te će stablo tu posađeno dugo pričati našu priču.

Projekt „Lipa si lipa“ ove godine okupio je pjevačka društva tog imena iz Međimurja, Slavonije, Zagorja i Like. Boje Like zastupaju udruženim snagama sinačka društva iz Sinca i Zagreba.

KUD „Lipa“ Sinac osebujno je društvo koje uz folklornu baštinu njeguje i brojne druge elemente kulturnog života zavičaja i domovine. Koristi svaku priliku da stvara nove sadržaje i promotivno obogaćuje priču Gacke doline i ova je jedna od njih.

 

Jasna Ilić / Milan Nikšić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom