O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izaslanstvo RH u Odboru regija na radnom sastanku u Hrvatskom saboru

1/1
Izaslanstvo RH u Odboru regija na radnom sastanku u Hrvatskom saboru
Izaslanstvo RH u Odboru regija na radnom sastanku u Hrvatskom saboru
Objavljeno: 27-03-2015

Članovi Izaslanstva RH u Odboru regija Europske unije održali su povodom početka novog mandata za razdoblje od 2015. do 2020. 25. ožujka 2015. godine prvi radni sastanak sa zastupnicima Hrvatskog sabora.

Sastanku je bio nazočan predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zajedno s predsjednicima i članovima Odbora za europske poslove, Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, a vodio ga je predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar. Od članova izaslanstva RH u Odboru regija sjednici su uz predsjednika izaslanstva župana Nikolu Dobroslavića prisustvovali i župani Valter Flego i Predrag Štromar, gradonačelnici Josipa Rimac i Željko Turk, načelnici Snježana Bužinec i Bruno Hranić te zamjenica župana Krapinskog-zagorske županije Jasna Petek.

Okupljeni su razgovarali o ulozi Odbora regija u zakonodavstvu EU-a, mogućnostima suradnje između izaslanstva i drugih tijela RH u zagovaranju hrvatskih interesa u Bruxellesu kao i o razvojnim planovima lokalne i regionalne samouprave u razdoblju 2014.-2020.

EU je formiranjem Odbora regija 1994. god. pokazao da prepoznaje važnost lokalne i regionalne samouprave i potrebu njenog uključivanja u proces donošenja odluka na razini EU-a. Lisabonskim sporazumom uloga Odbora regija dodatno je ojačana, a Odbor regija djeluje kao obvezno savjetodavno tijelo u postupku donošenju odluka i propisa EU-a. Odbor zastupa i promiče načelo supsidijarnosti i razmjernosti na svim razinama upravljanja, a ima i važnu zadaću u primjeni načela višerazinskog upravljanja koje podrazumijeva da uz europsku i nacionalnu, primjereno mjesto ima i regionalna i lokalna razina. Važna je njegova uloga i u zauzimanju za ravnomjerni razvoj i decentralizaciju na području EU-a, kao i u uspostavljanju suradnje među regijama zemalja članica, zemalja kandidata, potencijalnih kandidata, ali i trećih zemalja“, riječi su Nikole Dobroslavića. Nakon rasprave zaključeno je kako će se ovakvi sastanci održavati redovito, ali će se izravno utjecati i na bolje povezivanje Izaslanstva RH u Odboru regija s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom. Iznesena je i inicijativa osnivanja Hrvatske kuće u Bruxellesu koja bi na jednom mjestu okupljala sve relevantne dionike u donošenju europskih politika iz Republike Hrvatske.

UORH

 

 

 

 

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!