O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“

1/7
Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“
Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“Gradonačelnik Kostelac: „Kvalitetnim projektima do sredstava EU fondova“
Objavljeno: 23-03-2015

Na koji način ubrzati ali i kvalitetno osmisliti daljnji razvoj Grada Otočca, kako i gdje pronaći financijska sredstva, dio je onog što smo pokušali doznati od gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca. Kaže da namjeravaju što više iskoristiti europske fondove, što je trenutačno glavni cilj budućeg djelovanja.

Usmjerit ćemo svoje kapacitete u tom pravcu kako bismo se što bolje pripremili, osposobili i ostvarili ono što želimo. Pred sobom imamo viziju novog, suvremenog, ekološki osviještenoga grada, koji koristi svoje resurse na održiv način te omogućava zapošljavanje i samozapošljavanje. Želimo Grad po modernim standardima, u skladu sa suvremenim pogledom na život, čiji se razvoj temelji na infrastruktualnoj ali i na kulturnoj i povijesnoj baštini. Gradonačelnik Kostelac drži da je u svakom slučaju potrebna suradnja s brojnim institucijama, između ostalog i s mjerodavnim državnim i županijskim instancama, i da se ne bi trebalo tratiti vrijeme na politikanstvo već da bi se interesi i potrebe građana trebali staviti ispred osobnih težnji i političke promidžbe.

„Razgovarali sa Zagrebačkom pivovarom i dogovorili zamjenu zgrada stare pivovare za zemljište na Poslovnoj zoni, a riječ je o 4.000m2 zemljišta. Iz Zagrebačke pivovare obavljaju poslove procjene imovine pa vjerujem da bi kroz dva tri mjeseca imovina bi trebala biti prepisana na Grad Otočac. Ono što raduje je i podatak da su se pokazali interesi investitora koji bi na tom prostoru , na donjem djelu, ispod ceste radili kogeneraciju, proizvodili električnu energiju iz bio mase s tim da toplina koja bi se tamo proizvodila opskrbljivala bi centar grada, što se prvenstveno misli na osnovnu i srednju školu, športsku dvoranu, gradsku i županijsku zgradu, Konzum, Lidl... Lokacija je pogodna za toplinsku mrežu a obveza grada je napravi projekt mreže s tim da bi grad bio nositelj projekta i tražio bi sredstva od Europske unije za financiranje dok bi privatnik radio samu kogeneraciju, pravio bio masu na poslovnoj zoni i opsluživao proizvodnju električne energije. Tu je još jedan sličan projekt koji bi se ove godine trebao početi realizirati“ – kaže gradonačelnik Kostelac.

Izdvojio je i projekt temeljem kojega su se prijavili za dobivanje sredstva iz Fondova s kojima bi kupili odnosno postavili parking aparate u Otočcu, a riječ je o naplati parkiranja u glavnoj ulici K. Zvonimira, na mjestima gdje su označena parkirališta. Postavili bi tri automata, najprije bi ih postavili probno, i cijena parkinga ne bi bila velika, nekih dvije – tri kune, no uveli bi red u gradu kad je riječ o parkiranju jer imamo slučajeva da neko ostavi auto na parkirnom mjestu ujutro i ode na posao u neki drugi grad a auto stoji na parkiralištu i onemogućava da ljudi parkiraju, kaže Kostelac.

„Tu je i projekt dogradnje mrtvačnice u Dubravi, koji je u realizaciji. Cilj nam je da proširimo mrtvačnicu da bude suvremena. Ako uzmemo u obzir da je građena prije nekih 40-50 godina, zastarjela je i kao takva nema ni prostora ni kvalitetne funkcionalnosti. Treba odmah reći da jedinice lokalne uprave nemaju financijskih sredstava za neke veće projekte, tako da se realizacija pojedinih projekata oslanja se na potraživanje sredstava iz fondova i ruralnog razvoja, a na lokalnoj je upravi da obavi poslove projektiranja i da na nekim projektima participira sa djelom učešća od 10 do 20 posto. Kad je riječ o vojnim objektima na području Grada Otočca konstantno provodimo poslove kojima bi iznašli najbolja rješenja za te objekte. Činjenica je da država te probleme ne rješava nikako, tako da kad je riječ o starom vojnom krugu u iščekivanju smo da nam to Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUDI) to dodjeli. No, otvaraju nam se problemi sa još nekim zgradama, kao što je vojarna sa koje otpada fasada, crjepovi sa krova i to je direktna opasnost za prolaznike. Inspekcija odnosno redari su obavili nadzor, sačinili su zapisnike, napravljen je troškovnik sanacije, što je predočeno DUDI-ju, i uskoro imamo s njima razgovor. Kod njih to ide nekako usporeno i teško je dobiti nekakav konkretan odgovor pogotovo kad je u pitanju dobivanje nekakvih financijskih sredstava, tako da iskreno, ne znam što će na kraju biti od svega toga“ – kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Tu je i projekt za izgradnju „Kamp odomorišta“ koji bi trebao imati 52 mjesta i svu prateću infrastrukturu. Idejni projekt kampa, koji je predviđen za izgradnju na Poslovnoj zoni Otočac, dovršen je i slijedi izrada glavnog izvedbenog projekta, koji je usklađen sa prostorno planskom dokumentacijom i razvojnom strategijom Grada, županije, te regionalnim i nacionalnom strategijom. Opravdanost izgradnje kamp odmorišta temelji se na nizu provedenih analiza i turističkih pokazatelja, jer na info punktu prilikom izlaska s autoceste za Otočac evidentira se na stotine upita za smještajem kampera, a tu je i podatak da je u 2014. godini na području Otočca zabilježeno 25.323 noćenja, i 20.194 dolazaka turista, stoga si opravdano uzimamo za pravo planirati izgradnju odmorišta za kampere. Izgradnjom kamp odmorišta uz gradnju 52 kamp mjesta, tu je priprema i uređenje prometnice, ulazne rampe, recepcije, sanitarnog čvora i komunalnog kontejnera ali i sva prateća infrastruktura. Financijski gledano računamo na oko 800.000 kn, a kako je Grad Otočac prijavio projekt na Natječaj Fonda za razvoj, u Ministarstvu turizma RH podržana je ideja i iskazana spremnost za financijsko podupiranje u realizaciji spomenutog. Kamp odmorište gradilo bi se po etapama tako da sada slijedi precizno i žurno definiranje pojedinih stavaka. Ovo je tek jedan od projekata vezanih uz razvoj turizma u Gackoj, a tu je i projekt Interpretacijsko-komunikacijskog centra kulturno povijesne baštine i biološke raznolikosti Gacke doline u kojem bi turisti na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije o turističkoj, kulturnoj i tradicionalnoj ponudi Gacke regije. Ulaganjem u promociju kulture i bioraznolikosti otvara se mogućnost dodatnih zapošljavanja i plasmana proizvoda s lokalnog područja (poljoprivredni proizvodi, rukotvorine) na tržište i ponuda turistima. Interpretacijsko-komunikacijski centar u Gackoj dolini bio bi prvi takav centar izgrađen izvan nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a svojim bi radom pridonosio obogaćivanju turističke i eko ponude, održavanju prirode i razvoju Ličko-senjske županije. Naravno, ne treba zaboraviti i na projekt Poduzetničkog inkubatora – kazao je gradonačelnik Kostelac.

Gradonačelnik posebno naglašava tkz. mjere vezane za ruralni razvoj 7.1 kojim se financiraju prostorni planovi, strateški planovi pojedinih grana u poljoprivredi tako da je na Gradskom vijeću donesena odluka da se pristupa izradi strateškog plana planiranja u poljoprivredi. Taj plan Grad Otočac nije imao nikada, tako da bi kroz ove mjere pokušali isfinancirati te mjere, na način da bi u njemu bile naznačene sve smjernice razvoja poljoprivrede što će zasigurno pripomoći poljoprivrednicima , OPG-ovima i seljačkim gospodarstvima kako bi se lakše snašli u fondovima i programima. U pripremi je još nekoliko projekata vezanih za turističku infrastrukturu, turistički razvoj Gacke doline s kojima Grad Otočac temelji značajan dio svojeg budućeg razvoja, kazao nam je gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Dražen Prša

Podijeli novost na društvenim mrežama!