O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću

1/11
Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću
Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću Odjeci i Noći muzeja 2015. u Gospiću
Objavljeno: 03-02-2015

Snijeg je prekrio tragove obilježavanja jubilarne desete Noći muzeja, stoga je trenutak rezimiranja ove iznimno uspješno relizirane manifestacije.

Tematski posvećena izumima i otkrićima, a time i ličkom izumitelju bez premca - Nikoli Tesli, obilježavana je diljem Hrvatske, a uz Zagreb, u žarištu su pozornosti bili Smiljan i Gospić. U Muzeju Like ne skrivaju zadovoljstvo, jer je sveukupan broj posjetitelja 1600, što je dosad rekordan broj.

Ujedno je ovogodišnja Noć pokazatelj timskog rada brojnih institucija – Muzej, Knjižnica, Kino Korzo, Državni arhiv, Gimnazija i Strukovna škola, KIC, Odjel za nastavničke studije, JVP Gospić, GSS Gospić, Amatersko kazalište pri POU „Dr. A.Starčević“. Tomu je pridonijela i bezrezervna potpora Grada Gospića, a odnosi se to ponajprije na organiziran javni besplatan prijevoz gradskih i prigradskih linija tijekom cijele noći.

Program je zaista bio impozantan. Osim stalnih postava u Muzeju, MC „N.Tesla“ i smiljanskom Poštanskom uredu, u Arhivu se mogla razgledati izložba projektne dokumentacije obnove smiljanskog spomeničkog kompleksa kroz nekoliko desetljeća 20.st.

Prezentacije i znanstvena predavanja o Teslinim dostignućima prof.dr.sc. Tomislav Petkovića, solarni kabinet, ali i podsjetnik na „nepoznate“, pomalo zanemarene ličke znanstvenike te kreativna radionica za ekološki osvještene, zainteresirani su mogli pratiti u srednjim školama, KIC-u i Knjižnici.

Najmlađi su mogli uživati u animiranom filmu o tajnom laboratoriju, dok su kroz brojne europske muzeje, iz pera Pavla Pavličića, Dubravke Ugrešić i Orhana Pamuka, ležerno prošetali gospićki kazalištarci pod vodstvom Anela Serdar-Pašalić i Dragica Uzelac.

Ipak, upečatljivi trenutci su svakako perfomansi kojima su evocirani događaji iz Teslina djetinjstva i mladosti. Marko Ćaćić kao dječak, a Mario Paral kao mladi Tesla te Marijana Pezer u ulozi majke Đuke prošetali su od Murković mlina gdje je mali Nikola spasio „obraz“ vatrogascima, a potom kao odrasli Tesla posjetio školu koju je pohađao i nekadašnji dom u blizini. Ondje su ga s pjesmom dočekali članovi studentskog Pjevačkog zbora „Degenija“ pod ravnanjem prof. Tvrtka Sarića.

U šetnji gradom, Nikola i majka su se zaustavili u Muzeju, gdje su ih u rekonstruiranom intimnom interijeru doma ugostile Marina Krmpotić, Nikolina Krpan i Anita Lemić-Stagličić u ulozi Teslinih sestara uz odabrane izumiteljeve citate.

Uz poznati skok s kišobranom s krova staje, što je spretno izveo mali Nikola uz pomoć GSS-a, MC „Nikola Tesla“ u Smiljanu posjetiteljima je prezentirao glazbeno-scensti nastup glazbenice Doris Karamatić i izvedbu na akustičnoj i laserskoj harfi, objedinjujući igru glazbe i svjetlosti.

Bez obzira na loše vremenske uvjete, od hladne kiše do gustog snijega, ništa nije moglo spriječiti brojne posjetitelje koji su dolazili i iz udaljenijih krajeva, jer je svatko mogao pronaći nešto za sebe.

I ovaj se put pokazalo da, kad se želi može postići sve. Nadajmo se da će to postati i tradicija.

 

I.B.

Foto: TK, ZŠ, M.Šaban

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom