O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Radovi u Vrtovima Lunjskih Maslina

1/4
Radovi u Vrtovima Lunjskih Maslina
Radovi u Vrtovima Lunjskih MaslinaRadovi u Vrtovima Lunjskih MaslinaRadovi u Vrtovima Lunjskih MaslinaRadovi u Vrtovima Lunjskih Maslina
Objavljeno: 21-01-2015

U Vrtovima Lunjskih Maslina na Lunu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su s obavljanjem radova na održavanju maslinika. Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina. Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina. Uslijed obavljenih radova do nje je sada moguć pristup elektro vozilom, što ranije nije bilo moguće. Osim suhozida počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce. U tijeku radova predviđeno je i uređenje pristupnih putova i suhozida sa zapadne strane maslinika koji vode do budućeg amfiteatra. U masliniku su također poduzete sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete koje uključuju već obavljenu osnovnu gnojidbu i zimsko špricanje, a paralelno se vrše pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika u narednom vegetacijskom ciklusu.

Prema riječima upravitelja Maslinarske zadruge Lun Želimira Badurine Zadruga brine o kvalitetnim pomacima u masliniku, pa tako njena četiri djelatnika sustavno rade na terenu. Već sada se vide promjene, za godinu dvije takav pristup omogućiti će još bolje rezultate, a sve u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Unutar projekta „Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode“ u drugoj fazi razvoja projekta Natura 2000 novoizgrađena zgrada recepcije zamišljena je kao interpretacijsko – posjetiteljski centar, a prostorije treba obogatiti interaktivnim sadržajem imajući u vidu očuvanje tradicije. U planu je i projektiranje suvenirnice, izrada interpretacijsko signalizacijskih tabli, uređenje dijela suhozida i obnova pojilišta za nesmetan boravak stoke u području i očuvanje staništa u izvornom obliku. Upravo zbog tih karakteristika Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije.

Tekući radovi održavanja i poboljšanja uvjeta u masliniku biti će okončani kroz dvadesetak dana. Nažalost, kao i svugdje drugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu. S obzirom da Lunjske maslinike rado posjećuju i turisti, svoje prve posjetitelje i grupe gostiju očekujemo za Uskrs.“, zaključio je Želimir Badurina.

Ana Vuković

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom