O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana

1/19
Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana
Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana Otočac proslavio svoje nebeske zaštitnike Sv.Fabijana i Sebastijana
Objavljeno: 20-01-2015

Crkva danas slavi blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana a Gacka Dolina i Grad Otočac svoje nebeske zaštitnike i Dan grada Otočca. Misi je predhodila procesija od župne kuće gradskim parkom i glavnom ulicom do crkve  Presvetog Trojstva. Svečanu koncelebriranu svetu misu u 11 sati predvodio je i propovijedao gospićko-senjski biskup mons.dr.Mile Bogović, u zajedništvu s mons.Tomislavom Šporčićem generalnim vikarom,dekanom i župnikom u Otočcu, mons.dr.Milanom Šimunovićem, vlč.Nikolom Turkaljem, vlč.Ivicom Miškolinom, vlč.Nikolom Komušancem, vlč.Josipom Šimatovićem, vlč.Ivicom Blaževac, vlč.Šimom Božić, don Anđelkom Kaćunkom, vlč.Milom Rajkovićem, vlč.Marijem Vazgeč te don Jurom Ladišićem.

Prije svečane svete mise župnik mons.Šporčić pozdravio je preuzvišenog biskupa Bogovića, gradonačelnika Otočca dr.Stjepana Kostelac, dogradonačelnika Nenada Jankovića, predsjednik Gradskog vijeća Slavena Prpić te sve druge suradnike i djelatnike Gradske uprave. Pozdravio je i današnje goste župana ličko-senjskog Milana Kolića, sa suradnicima, saborskog zastupnika Milana Jurkovića, te dr.Branislava Šutića. Na misi su bili i zamjenica župana Ivana Tomaš, te savjetnik gradonačelnika Otočca Mile Tomaić, te mnogi drugi vojni, policjski i svjetovni gosti te hodočasnici iz susjednih župa.

U svojoj propovijedi biskup je kazao kako se Isus kretao kroz vrijeme kao i mi. Na krštenju je pokazano gdje on stanuje. Iako je čovjek među ljudima, njegov stalni boravak, kojega ne mijenja, njegova stalna adresa je Presveto Trojstvo. Pojavili se Otac, Sin i Duh Sveti. To je njegov stalni boravak, a sve ostalo se mijenja. Apostoli su vidjeli da on nema svoje stalne adreses obzirom na mjesto i kućni broj, ali je uvijek u duhu povezan s Ocem. Tko vidi mene to je Isusova stalna adresa, koju ne mjenja bez obzira gdje bio. Tko vidi mene vidi Oca. Nije se odvajao od nje ni u jednoj prilici. Kud god je išao uvjek je bio sa svojim Ocem: I u Kani i predHerodom i Pilatom. Kretao se svuda, dolazio i napuštao mjesta, ali nije nikada napustio "biti i Ocem". On je došao, zapravo, da nas uputi kako se i mi trebamo prijaviti na istu adresu. Kao usporedbu možemo spomenuti oca ili majku kada putujemo okolo, uvijek su mislima vezani za svoju obitelj. To želi Crkva naglasiti i nacionalnim obiteljskim danom. Poistovjećivao se s Ocem. Za rast u dobru treba dobrota i ljubav. Ne može se prepustiti slobodan rast bez ikakva vodstva.

Mučenici sv.Fabijan i Sebastijan ne daju se maknuti od te adrese. Ne daju se izbaciti iz tog stana. Nitko nas ne može deložirati s te adrese, mučenici Fabijan i Sebstijan nisu se htjeli poistovijetiti s onim što su im nametali. Možeš me baciti u zatvor, možeš me povezati za drvo i obasuti strelicama, ali ja ne mijenjam ovu adresu na kojoj sam zaveden za vrijeme krštenja - kazao je biskup Mile.

Svijet i danas želi nametnuti poistovjećivanje s nečim što je napuštanje te adrese. U ime slobode možeš se rugati drugima, gaziti po njihovim svetinjama, ne trebaš imati nikakve adrese; ni ljubav, ni dobrota, ni poštenje, možeš izazivati i ponižavati one koji drugačije misle, nastaniti se gdje stanuje Charlie. To nije naša adresa, s time se ne smijemo poistovijetiti, ali nije naša adresa ni mržnja protiv njih, protiv ikoga. Naša adresa je u Bogu koji je ljubav. Ako misliš čovječe da u ime slobode smiješ i mrziti nekoga, to nije adresa na koju se smiješ prijaviti, to nije adresa na kojoj Bog stanuje, s tom adresom se nikada poistovijetiti. Ne poistovijećujte se s ovim svijetom jer prolazi figura ovoga svijeta - kazao je biskup Bogović.

Budimo ponosini na svoju diplomu kršćanina. Ona vrijedi svuda, i za sva vremena, u sadašnjosti i u vječnosti. Neka dijelitelj i potpisnik diplome bude putokaz za duhovno putovanje kroz narednu godinu, i kroz naredno vrijeme koje nam stoji na raspolaganju - zavapio je biskup Mile.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama i s.Ljubomirom Lešić.

Na kraju mise otpjevana je himna "Lijepa naša Domovino ".

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!