O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Silvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnica

1/11
Silvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnica
Silvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnicaSilvestrovo u senjskoj katedrali Uznesenja BDM – Misa zahvalnica
Objavljeno: 02-01-2015

Na dan 31. prosinca, kada se opraštamo od stare godine, Crkva slavi sv. Silvestra, papu po kojem se taj dan naziva i Silvestrovo, to je spomendan sv. pape Silvestara, koji je umro 31. prosinca 335. i službeno je proglašen zaštitnikom od gube. Papa Silvestar je prvi papa koji je upravljao Crkvom nakon što je Crkva 313. godine dobila slobodu javnog ispovijedanja bio je veoma zaslužan za Crkvu u prijelomnom razdoblju povijesti kršćanstva, neposredno nakon što je car Konstantin Milanskim ediktom 313. potpisao dokument o toleranciji kojim je kršćanima priznao ravnopravnost tj. dopustio kršćansko bogoslužje na prostoru Rimskog Carstva. Nakon toga Crkva nije više proganjana, postala je legalna i od cara podržavana institucija. O papi Silvestru postoje brojne legende, također i predanje po kojem je izliječio cara Konstantina od gube krsnom vodom, legenda kaže kako je Konstantin papi Silvestru u znak zahvalnosti ponudio carsku krunu, koju je on odbio i vratio Konstantinu.

Na Silvestrovo 31. prosinca, posljednjeg dana kalendarske godine 2014. bila je prigoda da se svetom misom u Senjskoj katedrali Uznesenja BDM zahvalimo Bogu za sve dobro koje smo primili u protekloj godini, a uz zahvalu, molimo i za Njegovu milost i u slijedećoj godini.

Svečano misno slavlje predvodio je senjski župnik dr. Richard Pavlić u suslavlju sa župnim vikarom vlč. Nikolom Pršom, svečanosti su doprinijeli ministranati i Katedralni zbor sv. Cecilije koji je tijekom svete mise predvodio Liturgijsko pjevanje uz orguljsku pratnju gospodina Milana Dučića. Propovijedao je župni vikar vlč. Nikola Prša, kazao je, naviještena Božja riječ nam pomaže kako s Božjeg gledišta promatrati prošlu godinu, i ono dobro i ono loše što nam se u toj godini dogodilo. Napomenuo je sve podliježe vremenu, sve što živi prolazno je, tako izgleda svijet ako smo zagledani u prolaznost, i silvestarska noć je dokaz te prolaznosti i svojevrsna je granica staroga i novoga. Podsjetio je u početku svega što jest bijaše Riječ koja predhodi svemu i svemu je dala opstojnost, tijelom postala, i sve uzdigla u svoje božansko, dala mu smisao. Ako računamo s Riječju onda sve dolazi iz njezine snage i volje i sve se vrača k njoj. Zaključio je večeras želimo biti zahvalni za svu Božju milost kojom nas je darivao u protekloj godini.

Župnik Pavlić je tijekom misnog slavlja izvšio i obred blagoslova vode, koju su vjernici na kraju svete mise uzeli za i blagoslov svojih obitelji i kuća.

Na kraju svete mise župnik je pročitao statističke podatke o broju krštenih, prvopričesnika, krizmanika i umrlih u župi za razdoblje od 2010.-2014. i zahvalio svima koji su doprinijeli ljepoti silvestarske večeri u katedrali.

U znak zahvalnosti za proteklu godinu na kraju je otpjevana zajednička pjesma “Tebe Boga hvalimo“ predvođena Katedralnim zborom sv. Cecilije.

 

Priredila:

Blaženka Ljubović, prof.

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom