O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

1/4
Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice MarijeSenjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice MarijeSenjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice MarijeSenjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
Objavljeno: 29-12-2014

Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije je najznamenitiji arhitektonski spomenik prošlosti, vjere i kulture u gradu Senju i Gospićko-senjskoj biskupiji.

Kako bi župljani i brojni posjetitelji senjske katedrale BDM ukratko upoznali dugu i bogatu povijest ovog vrijednog i zaštičenog spomenika bogate senjske kulturne baštine, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Senj i Gradski muzej Senj priredili su prospekt koji ukratko riječju i slikom predstavlja tu njezinu bogatu povijest.

Zanimljivo je napomenuti da je u predkršćansko vrijeme na tom prostoru bilo pogansko svetište Magne Mater. Već u drugoj polovini 4. stoljeća tu je starokršćanska crkva, koju je izgradilo trijufirajuće kršćanstvo, kao simbol pobjede nad poganskim rivalom kao što je i u drugim krajevima bio običaj gdje se štovalo ovo pogansko orijentalno božanstvo. Poznato je da je metroačka religija bila ljuti suparnik kršćanstva, pa je simbolika pobjede to očitija u Senju nad metroačkom religijom, budući je na njezinoj lokaciji (gdje su pronađene i skulpture Magne Mater), titular izgrađene senjske crkve – katedrale Majka Božja (Marija), koja je pobjedila i izdigla se nad poganskom majkom bogova i prirode.

Između ostalog u prospektu su predstavljeni pojedini senjski biskupi i njihovi obnoviteljski arhitektonsko-građevinski radovi na senjskoj katedrali, koja se tijekom svoje povijesti razvijala od jednobrodne romaničke (12. st.), do današnje trobrodne barokno-klasicističke katedrale. U prospektu je predstavljeno i njezino stradanje u Drugom svjetskom ratu i poslijeratna obnova. Također je predstavljen i njezin spomeničko-umjetnički vrijedan i bogat inventar (oltari, kamena i ostala oprema).

Blaženka Ljubović, prof.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom