O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Za čišćenje snijega s pločnika odgovorni suvlasnici zgrada

1/2
Za čišćenje snijega s pločnika odgovorni suvlasnici zgrada
Za čišćenje snijega s pločnika odgovorni suvlasnici zgradaZa čišćenje snijega s pločnika odgovorni suvlasnici zgrada
Objavljeno: 29-12-2014

Prema Odluci o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici.

Jasna su i pravila za čišćenje snijega i leda ispred privatnih kuća i zgrada. Naime, prema Odluci o komunalnom redu, pravne ili fizičke osobe, vlasnici ili posjednici građevina, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta uz javne prometne površine dužni su organizirati ili osobno ukloniti snijeg i led  s nogostupa razvrstanih i nerazvrstanih cesta u cijeloj dužini čestice zemljišta  i u širini od 2 m, osim  ako nogostup nije uži od toga.Nakon što otklone snijeg, dužni su nogostup posipati solju, sipinom, piljevinom i sl. Nije dozvoljeno čišćenje nogostupa tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije. Stanovnici zgrada dužni su uklanjati snijeg i led s parkirališta koja koriste te sa spremnika za odlaganje otpada i oko njih kako bi se omogućio pristup vozilima za odvoz otpada.

Vlasnici i posjednici građevina  neposredno uz prometnicu, a čija su krovišta kosinom postavljena prema prometnici, dužni su sa njih ukloniti snijeg, kako se ne bi odronio i ugrozio sigurnost prolaza i prometa. U slučaju takve opasnosti, vlasnici moraju  na svakom kraju građevine postaviti oznake dužine 3 do 4 m, s vidljivim i čitkim znakom upozorenja "opasnost od odrona snijega i leda". Nije dozvoljeno uklanjanje takvih prepreka i upozorenja dok traje opasnost, njihovo oštećivanje i premještanje.

Kako bi se snijeg mogao na vrijeme ukloniti, zabranjeno je parkiranje vozila na kolnicima i nogostupima.

Čišćenje snijega se organizira unutar zgrade, a predstavnik suvlasnika je dužan na oglasnu ploču istaknuti raspored čišćenja te o tome obavijestiti i Komunalno redarstvo, koje je nadležno za kontrolu provođenja Odluke i naplatu kazni. Uz to, u slučaju ozlijede oštećena osoba izravno od suvlasnika može privatnom tužbom zatražiti naknadu štete.

Kako su zgrade pod upravljanjem Gacke d.o.o.  osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju). Znači, takva se naknada ne isplaćuje iz pričuve već se podnositelj  zahtjeva o naknadi izravno  dogovara  s osiguravajućim društvom.

I.B.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!