O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ki je moral ovcu kušnut na sam Božić?

1/1
Ki je moral ovcu kušnut na sam Božić?
Ki je moral ovcu kušnut na sam Božić?
Objavljeno: 27-12-2014

KOMPOLJE - Božićno je vrijeme, sveto je vrijeme, vjernici, ali i mnogi drugi, se osjećaju nekako posebno, drugačije, svečano i ushićeno. A što se same vjere tiče, barem kad je u pitanju Katolička crkva, tu nema nekakvih drugih datosti osim onih koji su već davno postavljene i usustavljene. Misa ponoćka je misa, kako joj i samo ime veli – u ponoć, misa na sam Božić također misa, i sve ostalo je određeno i podređeno kanonu vjere. No, ima li kod našeg naroda kakvih drugih običaja ili vjerovanja, koja baš nisu kršćanska? Vjerojatno ima, pa da vidimo što se od toga može pronaći.

Zato smo se obratili našoj babi Franci, koja dugo pamti i koja se svačega sjeća. Njeno pamćenje i sjećanje je nadasve korisno, osobito  ako nema ništa zabilježeno, ako nema „crno na bijelo“. Upravo ovih dana mi smo lijepo oko nje, obišli je, čestitali joj, donijeli i ponuda pa se ona nama otvorila kao raskriljena knjiga.

-A, vidi ča ću ti reć, morda ča i ima, stara san ti ja pa san puno toga zaboravila, e. Ne spominje se više, pa se zaboravlja. Negda je narod veroval u svašta, danas ne veruje ni uno uč treba verovat, samo da ti kažen.

Krenuli smo od samog Božića, poticali smo je nekim pitanjima da se „prisjeti“. I prisjetila se. Ali da ne bi ona otišla jako uširoko, odabrali smo Kompolje i Kompoljčane, što njoj nije nimalo teško palo, dapače. Zna ona da se oni ne će ljutiti, takav je to narod, nije oštiman.

- Vako ti je bilo u Konpolju oko Božića. Kad se uveče na Badnjak dovuče na ognjišće panjina, a njega posici i donesi gospodar, i zapali, unda popečkon gurj u njega da žiške skačedu, ča su žiške više skakale unda da će i rod dogodine bit veći. A žiške su slabo skakale ako je panjina bila friška, od suvlje su žiške skakale, u!, sve do bažve. Ča bi luga od panjine ostalo, taj lug ne bi bacili u pritorak, van ga sačuvaj i posij po prisadnjaku, jerbo da će unda zelje dobro rast.

Na Badnjak svečera pušći blago na lokvu, ili ga otiraj na jarugu da se napoji, a kad bi ulazilo u štalu unda bi ga baba blagoslivljala. Sa svake strane vrat stajal bi po edan drlepan iz kuće i u ruki držal svićicu utaknutu u komadić kruva. Sva marva je morala proć kroz svićice i bit blagoslovljena. I sve po redu, najprvo voli ili konji, unda krave, za njimi ovce, znal se red i poredak, a ne kaj danaske. Ki bi imal zericu tamljana, kadil bi i marvu š njin, prije neg sebe. Jerbo marva ti je sve, a narod – Bog dal, Bog zel. Veruj meni i Bogu, tako ti je to u Konpolju bilo.

Na Badnjak ženske umisidu krunčicu. ... Ne znaš ča je krunčica? Ne znaš?! O, Bog ti pamet rasvitlil! To ti je obal kruv kaj je u sredini imal, da prostiš, škulju, u tu škulju vrzi čašu sa svakakovin zrnjen žita i u žito utakni tri svićice, edna za narod u kući, druga za blago, a treća za žito. Gatali su po dimu kad i' užgi, kudaj dim najviš nakriće, bolja će godina bit el za žito, el za blago, el za narod.

Nisu uni zaboravljali ni na slive, ma kakov. Na Badnjak planinka, more i ka druga ženska, misi kolač uprosto (pojasnila nam je baba Franca da je to kolač bez kvasa), pa prije nego ruke ostrže od testa, trk van uvatit se za slivu i prodrmat je, unda da će dogodine slive rodit i da će bit rakije. Ejh, rakija, rakija! Kad su ednu staru ženu na smrtnoj postelji pitali el joj žal umrit, rekla je da joj je samo žal za dvi stvari, za rakijon i za još ednon stvari, špot me je reć za kon.

Kad se narod vrne iz polnočice, svi iz te kuće moradu man poist zerkicu kruva, to da in oči ne bi bile urokljive i drugomu zla nanašale. Jerbo ki ima gadne oči, man more bacit urok na nekoga a da i ne zna, da i ne će. Vako, zericu kruva, i nema brige.

A za Božić,kad bi se na ognjišću pekla pečenka, Konpoljčani bi vadili žive ugarke i mećali sa strane i naminjevali: ovo je šenica, ovo kukuruz, ovo jačmen, ovo proso, pa kad bi se ugaraci potrnuli, nunde kadi bi bilo više luga, to bi žito bolje rodilo. U to su ti Konpoljčani verovali, veruj meni i Bogu.

A jopet ne bi bilo dobro da panjina izgori do kraja, valjalo je da ga ča ostane pa ga čuvaj do prolića, do sitve, unda ga metni na ognjišće i zapali, a uza njega lončinu u koj se kuva južina. Mislili su da će bit bolji rod te godine.

A jopet da bi in žito bolje rodilo, mećali su uni pod rub (hoće reći: stolnjak) svakakovoga simenja, pa kad dojde vrime za sijat smišaj to med sime, da će unda bolje rodit, i u to su verovali ti Konpoljčani.

Na sam Božić, kad bi ženska ranila živad, unda metni opru u kolonbar natla i u sredinu baci žito. Sva živad bi bila u oprti, verovalo se da unda lovac (trebalo nam je vremena da shvatimo da „lovac“ nije lovac, već kobac) ne će nosit živad dogodine. Mogal je tomu pomoć i gospodar, zel bi ražanj na komu se pekla pečenka, pa ga uperi u drugo selo pa će tamo lovac nosit piliće, a ne kod nji. Ednako tako se pucalo iz ražnja ...

S „pucnjavom“ iz ražnja bili smo posve iznenađeni, nikada za to nismo čuli.

-E da, da, dragi moj, zami gospodar ražanj od pečenke, uperi ga u brdo i viči: - Pu, pu! Kaj da on tobož puca u vuka pa vuk ne će ovac klat i janjce nosit. I u to se verovalo, aha.

E, a kako se negda na Badnjak i slama unašala u kuću, pa se dica po njoj valjaj, tu slamu na Novu godinu nosi van na guvno i rastri je oko stožara, a familija igraj kolo. Edan unda pita: - Ča vršite? A drugi odgovara: - Šenicu! A unda jopet neki pita: - A ča dušman vrši? Jopet neki odgovara: - Kukolj i grašicu! Tako su Kompoljčani verovali da će njimi bolje rodit nego kod dušmanov.

A i da ti ovo kažen, kad bi se na Božić ilo, planinka poberi sve mrvice iz stola i nosi, nosi pa š njimi u grm, i vako još reci: - To ticami rana za godinu dana. A to siću toga da tice nebeske ne napadadu na žito na njivami i da šetu ne deladu.

Još da ti kažen ča su Konpoljčani s pivcon delali na Božić, pojdi u kokošarnjak, uvati pivca i uitro na Božić š njin preko praga u kuću bub, tobož da ćedu bit veseli i pivat kaj pivci godinu dan.

Nisu uni ni na blago zaboravljali,ma kakov! Vajk bi zericu ostavili od vičere na Badnjak rane i unda bi na Božić uitro u štalu i marvi daj da poi. Znali su razrizat i jabuku ka je bila na Badnjak na stolu i marvi dat pa će bit lipa kaj jabuka, e. Al med blago se moralo ić sit, nikako gladan, jerbo će unda marva bit sita celu godinu. Jopet, na Badnjak ulji u žmulj vina i ostavi do Božića, unda s tin vinon maži vrat volima da i' jaram ne ubija.

Al ni bilo sve, ma kakov, kad bi se gospodar vrnul iz polnočice, zel bi kušunel i u štalu, unda triput udri kušunelon po leđi marvu, jerbo da će bit sita celu godinu i obla kaj kušunel.

A naj, koga je zapadalo bit čoban, taj bi u Konpolju najprvo moral uitro na Božić u ovčju štalu poljubit ednu ovca, svuć svoj ćurak i metnut je ovci na leđa jerbo će unda ovce imat jako runo. A kako i ne će, vune ni' nigda bilo dost. ...

Možda bi naša baba Franca još toga ispričala o običajima i (krivo)vjerovanju Kompoljčana za Božić i oko Božića, no da nam se Kompoljčani ne bi naljutili, mislimo da je i ovo dosta. A sutra, ili neki drugi dan uzet će naša baba Franca nego drugo selo „na zub“.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom