O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

PU ličko-senjska započela sa provođenjem operativne akcije „Mir i dobro“

1/3
PU ličko-senjska započela sa provođenjem operativne akcije „Mir i dobro“
PU ličko-senjska započela sa provođenjem operativne akcije „Mir i dobro“PU ličko-senjska započela sa provođenjem operativne akcije „Mir i dobro“PU ličko-senjska započela sa provođenjem operativne akcije „Mir i dobro“
Objavljeno: 15-12-2014

Kao i proteklih godina, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, a cilj joj je ostvariti dobro stanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana i imovine. 

Ove godine akcija je započela danas, 15. prosinca i traje do 8. siječnja 2015., a provodit će se kroz općenito operativno postupanje, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, te pojačanjem mjera sigurnosti na prostorima gdje se najčešće događaju nesreće vezane za upotrebu pirotehničkih sredstava, poput škola, vjerskih objekata za vrijeme održavanja misa i drugih mjesta gdje se okuplja veći broj građana. 

Povodom početka akcije danas je u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana konferencije za medije, na kojoj su govorili Josip Dujmović, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe policije, Zvonimir Delač, vođa grupe protueksplozijske zaštite, Željko Čanić, voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta, Tomica Starčević, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova i Kristina Šojat, policijska službenica Službe za granicu. 

Ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe policije Josip Dujmović naglasio je da na temelju dosadašnjeg iskustva se prosuđuje da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove Policijske uprave kontaktirati će predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

Zvonimir Delač, vođa grupe protueksplozijske zaštite upoznao je prisutne da se Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I. i pirotehnička sredstva razreda II. i III. 

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena samo u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosnorakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Željko Čanić, voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta, istaknuo je da će se i za vrijeme trajanja operativne akcije posebna pozornost posvetiti suzbijanju generatora nasilja među mladima, dok je ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova Tomica Starčević naglasio da uz sav nadzor državnih tijela, nadzor koji je najvažniji je nadzor roditelja, a policijska službenica Službe za granicu Kristina Šojat istaknula je da će pojačani nadzor vršiti i policijski službenici granične policije. 

Vođa grupe protueksplozijske zaštite skrenuo je pozornost daneoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, a o neželjenim posljedicama korištenja eksplozivnih naprava i vatrenog oružja nije potrebno niti govoriti. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare (na balkonima, podrumima…), a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje i sl.) je naročito opasna.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere, građanima savjetujemo:

  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.  
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Nikada ne izrađujte pirotehnička sredstva prema „recepturi“ s interneta!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije. 

Ujedno podsjećamo građane da je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, te da posjedovanje nedozvoljenog oružja i streljiva mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji bez opasnosti da će se protiv njih pokrenuti kazneni ili prekršajni postupak. 

UPAMTITE: Najbolja prevencija od neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti ljepša, ugodnija i svečanija.

 

PU ličko-senjska

Podijeli novost na društvenim mrežama!