O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije

1/7
44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije
44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije
Objavljeno: 15-12-2014

Tijekom subote 13. prosinca u Gospiću je održan 44. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije. Cjelodnevni susret započeo je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević gdje se okupilo 85 sabornika iz župa Gospićkog, Ogulinskog , Senjskog, Udbinskog i Otočkog dekanata, ponajviše ovogodišnjih krizmanika ali i onih starijih, sudionika prethodnih sabora. Mladi Gospićko-senjske biskupije organizirano se putem sabora druže već 13 godina a njihov sastav se stalno prirodno mijenja onim novima, dok oni stariji nastavljaju svoje pastoralne aktivnostima kroz druge forme. Ovo je bio i prvi sabor koji je organizirao novi Biskupijski povjerenik za mlade vlč. Josip Šimatović.

Nakon molitvenog uvoda promišljalo se o evanđelju. Vlč. Josip Šimatović održao je katehezu na temu „Vrati mi radost i učvrsti me duhom" temeljenoj na odlomku evanđelja triju evanđelista o slijepcu Bartimeju i njegovoj pronicljivosti. Predavač je pojasnio na Bartimejevu primjeru značaj ustrajnosti, odricanja i svjedočanstva u vjeri. Radeći kasnije u grupama mladi su se uživjevši u likove sv. Ivana Krstitelja, sv. Josipa i Marije došli do spoznaje kako je njima Isus vratio radost.
U popodnevnom dijelu održan je radni dio sabora mladih pod vodstvom predsjednice Vesne Vuković. Predstavnici pojedinih dekanata predstavili su svoj dosadašnji rad, Ana Marija Furlan za Udbinski, Franka Tomljanović za Senjski, Josip Zelić za Gospićki i Vesna Vuković za Ogulinski dekanat. Mladi se sastaju redovito na tjednih susretima, raspravljaju o evanđeljima te sudjeluju u radionicama s izradom adventskih ukrasa čiji prihod ide potrebitima. Raspravljalo se i o skorom educiranju animatora, 20. prosinca na Udbini gdje će uz 26 kandidata mjesne biskupije nazočiti i kandidati Riječke nadbiskupije u sklopu projekta Ureda za mlade HBK „Mladi za mlade". Do kraja godine treba izači novi broj glasila maldih Osvit, a planira se i planinarski križni put. U planu je i realizacija dekanatsklih susreta za mlade a naredni 45. sabor se planira održati u Karlobagu.

Susret je završen u gospićkoj katedrali BDM gdje je bila ispovijed i sveta misa koju je predslavio župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar u suslavlju nazočnih svećenika, župnika i dekana udbinskog i donedavnog biskupijskog povjerenika za mlade mons. mr. Tomislava Rogića, sadašnjeg biskupijskog povjerenika i župnog vikara Gospića vlč. Josipa Šimatovića, župnog vikara u Senju Nikole Prše i župnog vikara u Ogulinu vlč. Dine Rupčića. Mons. Čančar mladima je ukazao na vrijedan uzor, sv. Luciju koja je dala život za kršćansko svjedočenje, te poručio mladima da budu vjerni svjedoci Isusa Krista i evanđelja, što nije lako ali se od njih traži hrabrost.

Z.R.

Podijeli novost na društvenim mrežama!