O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

O Lucijama, Lucama, Lucijanama, Luckama, Lujama i drugima

1/1
O Lucijama, Lucama, Lucijanama, Luckama, Lujama i drugima
O Lucijama, Lucama, Lucijanama, Luckama, Lujama i drugima
Objavljeno: 13-12-2014

OTOČAC – Danas je blagdan sv. Lucije. U Gackoj se za ovaj spomendan najviše veže pučki običaj sijanja božićne pšenice, simbola život kod kršćana. Zna se također da je sv. Lucija zaštitnica očinjega vida, a tko je ona bila, kada je živjela, kakvom je mučeničkom smrću umrla, to bi već od većine vjernoga naroda možda bilo prezahtjevno tražiti.

Pa tko je bila ona, sv. Lucija? Živjela je krajem 3. i početkom 4 . stoljeća u Sirakuzi na Siciliji u vrijeme vladavine cara Dioklecijana. Zato su je i nazivali sv. Lucija od Sirakuze (ili Sirakuška). Prema jednoj legendi Lucija je potjecala iz imućne obitelji i imala je zaručnika. Jednog dana hodočastila je na grob svete Agate moleći za ozdravljenje bolesne majke (koja je i ozdravila). Ukazala joj se sveta Agata i predvidjela joj skoru mučeničku smrt. Po povratku u Sirakusu, Lucija je otkazala zaruke i odlučila sav imetak podijeliti siromasima. Time je uvrijedila zaručnika, ovaj ju je prijavio vlastima da je kršćanka. Prije smrti predvidjela je skoru Dioklecijanovu smrt i kraj progona kršćana. Njeno predviđanje ubrzo se ostvarilo, a ljudi su je počeli štovati u 5. stoljeću. Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se smatra zaštitnicom očiju i vida. Na slikama se često oslikava s očima na tanjuru, s bodežom i s uljanicom – svjetiljkom. Kršćanski progonitelju su joj nakon mučenja mačem odrubili glavu 303. godine.

Premda je poznata u narodu kao zaštitnica očinjega vida (zato na freskama i slikama je čest motiv da njen lik na pladnju drži ljudske oči i bodež). Ona je zaštitnica slijepih, i onih tjelesno slijepih, ali i onih duhovno slijepih (kakvih je mnogo više).

Uz to je zaštitnica ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Pučko vjerovanje nastoji predvidjeti i vrijeme sljedeće godine promatrajući svaki dan od blagdana sv. Lucije pa do Božića. Kakav je određeni dan, takav će biti i dotični mjesec.

Čestitamo svim Lucijama, Lucijanama, Lucama (dugouzlazni naglasak), Lucama (kratkosilazni naglasak), Lujama (kratkosilazni naglasak), Lujkama (akut), Luckama, Lucicama i svima drugim izvedenicama ovoga imena sretan imendan.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!