O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

„Pokreni srce – spasi život“ u Brinju i Udbini

1/1
„Pokreni srce – spasi život“ u Brinju i Udbini
„Pokreni srce – spasi život“ u Brinju i Udbini
Objavljeno: 12-12-2014

Ministarstvo zdravlja RH pokrenulo je 2013. godine nacionalni Program javno dostupne rane defibrilacije pod nazivom „Pokreni srce – spasi život“.

U okviru programa Ministarstvo zdravlja je kao nositelj programa nabavilo 197 AVD uređaja iz sredstava Svjetske banke. Županije su, kako doznajemo od dr. Maje Grba Bujević dale prijedlog mjesta lokacije gdje bi se postavili AVD uređaji. Tako je Županija Ličko senjska odlučila da se AVD uređaji postave, kad je riječ o jedinicama lokalne uprave i samouprave, u općinama Brinje i Udbina. A da je to točno uvjerili smo se i u Općini Brinje gdje je u hodniku postavljen AVD aparat. Zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš kazala je da su općinama i gradovima poslali dopise vezane za potrebu postavljanja AVD uređaja na što su Općina Brinje i Udbina iskazala interes. U svakom slučaju morali smo uzeti u obzir neke relevantne pokazatelje po kojima bi se AVD uređaji postavili, tako da smo uzeli u obzir udaljenost pojedinih općina te dali prijedlog za te dvije općine.

Uz navedene uređaje u Ličko-senjskoj županiji nalaze se još AVD uređaji u PU Ličko-senjskoj (Ulica hrvatskog Sokola 2, Gospić), Nacionalni park – Sjeverni Velebit (Krasno, Sjeverni Velebit), Nacionalni park – Plitvička jezera (Hotel Jezero) gdje su postavljeni na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH koji su partneri u provedbi projekta.

U okviru projekta provedena je edukacija velikog broja laika – policijskih službenika, djelatnika nacionalnih parkova i parkova prirode, vatrogasaca, djelatnika ministarstava, željeznica i lučkih kapetanija, interventnih postrojbi Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dr. Županijski zavodi za hitnu medicinu su najvažniji nositelji edukacije za provođenje osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD uređaja. Očekujemo od djelatnika županijskih zavoda za hitnu medicinu, od kojih su neki i nacionalni instruktori, daljnju edukaciju građana na području županija, kazala je dr. Maja Grba Bujević.

Dodala je da javna glasila imaju vrlo važnu ulogu u promicanju važnosti rane defibrilacije u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja, a time u provođenju javno-zdravstvene edukacije građana s ciljem podizanja svijesti i uključivanja šire javnosti u program. „Nadamo se da će i Vaš tekst potaknuti određeni broj pravnih i privatnih osoba u Ličko-senjskoj županiji da se osobno ili u okviru svojih ustanova i firmi uključe u provedbu programa „Pokreni srce – spasi život“, kazala je dr. Maja Grba Bujević.

Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba, a srčani zastoj može se dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Jednostavnim postupcima održavanja života građani mogu spasiti život svojim bližnjima čak i prije dolaska hitne medicinske službe.

Dražen Prša

Podijeli novost na društvenim mrežama!