O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sjećanje na žrtve Čanka

1/13
Sjećanje na žrtve Čanka
Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka Sjećanje na žrtve Čanka
Objavljeno: 11-12-2014

Na jučerašnji dan 1991. godine dogodio se pokolj nad hrvatskim stanovništvom u selu Čanak u Lici. Sjećajući se na sve žrtve održana je komemoracija, položeni vijenci i zapaljene svijeće od predstavnika politike, braniteljskih Udruga iz Domovinskog rata i civila, a u crkvi slavljena sveta misa zadušnica.

Selo Čanak nije imalo mira ni prije tog kobnog 10.12. 1991 godine. Naime 23.11. iste godine srpske postrojbe zapalile su Čanak, ali ga nisu uspjele duže zadržati.

JNA i četnici zauzeli su Čanak upravo na jučerašnji dan ’91. nakon čega su opljačkali i potom spalili selo.

Pri ulasku su odmah ubili nekoliko seljana. Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić: tukli su je pred kućom da im dade devize, zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan auto i vozili po cijelom selu. Jadnica je vrištala u mukama, a četnici su se onako pijani i ludi smijali i pucali u zrak od veselja. Ostali su ubijeni metkom u zatiljak ili su zaklanim, a tijela nekih još nisu nađena.

Velikosrbi su u Čanku tog dana ubili ukupno 6 civila (svi stariji od 60 godina).

Valja se spomenuti i činjenica da je tijekom Domovinskog rata u borbama za Čanak poginulo je ukupno 30 branitelja.

B.Marinić

Foto: Ž.Mrla, S.Smiljanić

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!