O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Za gospićke učenike s teškoćama 18 asistenata u nastavi

1/1
Za gospićke učenike s teškoćama 18 asistenata u nastavi
Za gospićke učenike s teškoćama 18 asistenata u nastavi
Objavljeno: 08-12-2014
Četrnaest pomoćnica i pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju počelo je sa svojim radom u O.Š. Jure Turića, a četvero njih u O.Š. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.
 
Velika je to pomoć gospićkim školarcima, a projekt naziva "Nisi sam - pažnju ti dam" financiran je velikim dijelom sredstvima Eurospkog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.193.884,40 kuna, dok je 1.142.427,98 kuna financirano sredstvima ESF-a.
 
- Roditelj sam djeteta s teškoćama i razvoju, djeteta koje je prvo ušlo u projekt Grada Gospića i dobilo asistenta pa mogu reći svoje osobno stajalište, a to je da je ovo velika i dobra stvar. Moje dijete je ostalo u mojoj obitelji, u našem gradu, nije odvojeno i mislim da je to najbolje okruženje u kojem jedno dijete može odrastati i u kojem može otvariti svoj puni potencijal. Na pravi način je uključeno u školu, socijalizirano je i to dijete napredovalo uz svoje asistente, kazala je Željka Šikić, predsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice".
 
Govorio je i renominarani stručnjak s područja inkluzije, EU fondova te jačanja kapaciteta nevladinog sektora, profesor rehabilitator Darko Kobetić, koji je radio na stručnom osposobljavanju asistenata u nastavi.
 
- Nije bitno samo to da li je dijete s teškoćama uljučeno u redovnu školu, nije samo to pokazatelj uključenosti u društvo. Djeci s teškoćama je uvijek mjesto u redovnoj školi, međutim nije im mjesto u redovnoj školi bilo kako i pod bilo koju cijenu. Ako nemamo osiguran sustav podrške onda djeca s teškoćama ne mogu biti u redovnoj školi. Treba postići cilj da su djeca s teškoćama sastavni dio redovnih škola, kazao je.
 
- Naši stručni suradnici su procijenili da je za učenike potrebno osigurati 14 pomoćnika u nastavi, prikupili su dokumetaciju u suradnji s djelatnicima Grada Gospića i početkom listopada je odobreno. Roditelji najbolje znaju koliko znači pomoćnik u nastavi i možemo biti sretni, kazao je Ivica Radošević, ravnatelj O.Š. Jure Turić. 
 
- Pristupanjem Hrvatske u Europsku uniju otvaraju se fondovi kao što je i Europski socijalni fond koji će grad Gospić moći i znati iskoristiti za razvoj svoje sredine te unapređenje kako socijalnih tako i gospodarskih segmenata društva. U skladu s tim promišljamo i izrađujemo projekte sukladno svojim razvojnim strategijama koje dakako planiramo kandidatirati u raspoložive fondove EU u cilju jačanja našeg rada kao snažnog i prepoznatoljivog regionalnog centra, kazala je Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika Gospića.
 
Cilj projekta je doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u redovite osnovnoškolske ustanove.
 
Iva Vidović Pocrnić
Podijeli novost na društvenim mrežama!