O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nastavljen Tečaj vjere u Otočcu

1/1
Nastavljen Tečaj vjere u Otočcu
Nastavljen Tečaj vjere u Otočcu
Objavljeno: 07-12-2014

Drugi put u ovoj liturgijskoj godini, i to na blagdan sv. Nikole, okupili su se polaznici 3. ciklusa Tečaja vjere u velikoj dvorani župnog pastoralnog centra u Otočcu. Među 50-ak polaznika, vjernika laika iz cijele Gospićko-senjske biskupije, najviše je onih koji su se u Tečaj uključili po prvi put, ima dosta i onih koji sudjeluju drugu godinu zaredom, a također ima i onih koji su željeli pratiti Tečaj i treću godinu.

Pozdravio ih je, kao i uvijek, organizator i domaćin Tečaja mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Biskupije i otočki dekan i župnik, dok su predavanja održali dr. sc. s. Veronika Nela Gašpar, profesorica dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Rijeci i redovnica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, te dr. sc. Richard Pavlić, senjski župnik i profesor dogmatske teologije, također na riječkoj Teologiji.

Kateheza temeljena na mjerodavnom Katekizmu Katoličke Crkve osposobit će polaznike Tečaja da budu, kako kaže dr. Pavlić, ‘sol zemlje’, župnikovi pomoćnici koji mogu odgovoriti na pitanja neupućenih ili nedovoljno upućenih vjernika.

Govoreći o Katekizmu, o njegovim karakteristikama i ‘izvorištu’ (Riječ Božja tj. Biblija i teologija crkvenih otaca, pisaca i svetaca do 6.st.), dr. Pavlić je naglasio da on mora vjerno izložiti nauk Svetog pisma, ali i staru predaju koristiti na suvremen način, svjetlom vjere osvijetliti nova pitanja kojih prije nije bilo (npr. pobačaj, eutanazija, kloniranje…). Također je dao nekoliko nadahnutih primjera kako se radosno i odgovorno naviješta i svjedoči vjera. Izbjegnite zamku pametovanja, poručio je između ostalog, jer je od propovijedi riječju uvijek bolja propovijed djelom: Pazi kako živiš!
Možda nikad nije bilo teže biti navjestitelj Božje riječi nego danas, kazala je dr. Gašpar na početku izlaganja o najdubljoj tajni kršćanske vjere, pitanju Trojedinoga Boga. Iskustvo susreta i prihvaćenosti koje je doživjela Samarijanka na zdencu s Isusom, donosi u ljudski život dimenziju prihvaćanja samoga sebe i življenja s drugima.

Isus uvijek govori o Ocu, on je Očev Sin koji nosi Duha Svetoga. Bez Isusa ne bismo znali da je Bog – trojedini, da su Otac i Sin u (neraskidivom) jedinstvu Duha Svetoga. Bog nije sila, poput uragana ili poplave, koje se bojimo i s kojom nemamo nikakav odnos. Bog je zajedništvo osoba, a nas ne može biti bez zajedništva s drugima. Čovjek će uvijek smisao života vidjeti u međuljudskim odnosima. Nužnost je čovjekovo zajedništvo s Bogom, Isusova blizina, jer je time čovjek preobražen da može prihvaćati drugog i biti s drugima, ne isključivati, ne prezirati, nego graditi jedinstvo poštivajući razlike. Najbolje što možete učiniti je podijeliti s drugima Isusovu velikosvećeničku molitvu za savršeno jedinstvo (Iv, 2, 17-24), poručila je dr. Gašpar. Čovjek koji je stvoren na sliku trojedinoga Boga može biti samo osoba zajedništva.

M.K.G.
Foto: Arhiva

Preuzeto: Portal Župe Otočac

Podijeli novost na društvenim mrežama!