O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Udomljavanje velebitskih smrekica

1/6
Udomljavanje velebitskih smrekica
Udomljavanje velebitskih smrekicaUdomljavanje velebitskih smrekicaUdomljavanje velebitskih smrekicaUdomljavanje velebitskih smrekicaUdomljavanje velebitskih smrekicaUdomljavanje velebitskih smrekica
Objavljeno: 06-12-2014

ZAGREB – Čovjek često prirodi nanosi štetu, mahom je to prevladavajuća činjenica. No, kad u prirodi nema čovjeka, to također može postati problem. Poželjan je dobar omjer ljudskog bivanja na određenom području i njegove aktivnosti, koja ne narušava prirodu. Nekada su to ljudi znali, mislimo živjeti u prirodi i s prirodom, modernom čovjeku je to sve teže, nažalost.

Evo, na primjeru Velebita se već uvelike osjeća izostanak čovjeka. Nekada, sve dok nekih četrdesetak i više godina, Velebit je kao planina bio relativno nastanjen, ako ne trajno, a ono barem sezonski (t. zv. transhumantno stočarenje). Korišteni su njegovi pašnjaci, marva je pasla i tako održavala odnos pašnjačkih površina i onih obraslih šumom. Bilo je na manjim površinama i obrade tla, u nova neka vremena to je posve izostalo i priroda je preuzela „kormilo“. Naime, događa se posve prirodni proces, nama možda naviklima na određeno stanje i vizure neprihvatljiv, da dolazi do reforestacije (zašumljavanja) pašnjačkih površina, i ako se to nastavi u dogledno vrijeme Velebit će biti samo - šuma.

Uprava JU Nacionalni park Sjeverni Velebit već nekoliko godina pokušava na jedan poseban način održati postojeću ravnotežu. Naime pokrenut je proces uklanjanja malenih stabalaca crnogorice, ali ne da se posijeku, već da se s korijenjem iskopaju i presade negdje drugdje gdje za to ima potrebe i mjesta.

Tako su i ove godine, upravo jučer, napravili akciju „udomljavanja“ velebitskih smrekica. Bilo je to na Trgu bana Jelačića, pored NP Sjeverni Velebit akciji se priključio i resorni ministar Zmajlović. Interes je bio velik, posebice kad se zna da su smrekice dijeljene besplatno. Bit će dobro ako, nakon što odigraju ulogu božićnog bora, budu zasađene i prihvate se.

No bilo kako bilo, ova akcija je sračunata na očuvanje velebitskih pašnjaka. Lijepa akcija uprave NP Sjeverni Velebit.

M. Kranjčević

Foto: NP Sjeverni Velebit

Podijeli novost na društvenim mrežama!