O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Policija i lovci zajedno na projektu "Siguran lov"

1/3
Policija i lovci zajedno na projektu "Siguran lov"
Policija i lovci zajedno na projektu "Siguran lov"Policija i lovci zajedno na projektu "Siguran lov"Policija i lovci zajedno na projektu "Siguran lov"
Objavljeno: 02-12-2014
Policijska uprava Ličko-senjska u suradnji s predstavnicima Lovačkog saveza ličko-senjske županije pokrenula je projekt "Siguran lov", a sve kako bi podigli razinu sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i podizanja sveukupne sigurnosti u lovištima, sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva. Također, cilj je i smanjenje broja prometnih nesreća odnosno naleta vozila na divljač te senzibiliziranja građana o opasnostima koje prijete u lovištima zagađenim minsko-eksplozivnim sredstvima.
 
Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su uz načelnika PU Ante Podnara nazočili i predsjednik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mićo Svetić te njihov tajnik Mile Ugarković.
 
- Na području Ličko-senjske županije postoje vrlo povoljni uvjeti za razvoj lovstva, budući da je ovaj prostor pogodan za uzgoj visoke i niske divljači, a vjerujemo da je to razlog što je unutar 38 lovačkih udruga koje djeluju na području županije registrirano 2120 članova. U lovištima na području županije unatoč brojnim upozorenjima i preventivnim aktivnostima i dalje se povremeno događaju nesreće u lovu za koje odgovorno možemo reći da je do većina nesreća došlo zbog neopreza ili pogrešaka samih lovaca, kazao je Podnar.
 
Istaknuo je da su tijekom proteklih pet godina zabilježena tri slučaja stradavanja u lovu od kojih jedan smrtni slučaj te dva ranjavanja. 381 put vozilo je naletjelo na divljač, a najveći broj naleta, njih 230, zabilježen je na području PP Korenica. Samo u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 38 naleta vozila na životinju.
 
Najveći problem je krivolov za kojeg se smatra da je rašireniji od onog evidentiranog. Službeni podaci govore da je od 2009. do 2013. godine na području županije zabilježen 27 slučajeva protuzakonitog lova.
 
Upravo iz svih navedenih razloga, krenulo se u projekt "Siguran lov" koji će se provoditi od prosinca ove godine do kraja 2017. U sklopu projekta održavat će se kooridnativni sastanci, edukacija lovaca o kaznenim djelima krivolova, ali i rukovanju vatrenim oružjem u cilju smanjenja stradavanja lovaca tijekom lova.
 
- u naših 56 lovišta pored redovitog lova događa se i niz drugih aktivnosti poput nezakonitog lova. slijedom toga zajedno smo pokrenuli akciju "Siguran lov". Moramo reći da smo mi lovci dosta organizirani, imamo stogodišnju tradiciju, da su prvi propisi o lovstvu izdani 1859. godine, pa vidite koliko smo stari i koliko radimo na zakonskim aktima o provođenju lovstva. Mi sami lovci nismo u mogućnosti boriti se protiv raznih nepogodnosti koje se događaju u lovstvu, a to je u prvom redu krivolov, kazao je tajnik Lovačkog saveza LSŽ, Mile Ugarković.
 
I.V.P.
Podijeli novost na društvenim mrežama!