O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Biskup Bogović na Danu sjećanja i zahvalnosti prognanih žitelja Cetingrada

1/1
Biskup Bogović na Danu sjećanja i zahvalnosti prognanih žitelja Cetingrada
Biskup Bogović na Danu sjećanja i zahvalnosti prognanih žitelja Cetingrada
Objavljeno: 02-12-2014

Jučer je u Cetingradu 12. godinu za redom obilježen Dan sjećanja i zahvalnosti za prognane žitelje Cetingrada i ostalih naselja slunjskog kraja za vrijeme velikosrpske agresije, javlja Ika.

Misom, polaganjem vijenaca kod spomenika palim braniteljima i programom u Hrvatskom domu odaje se u organizaciji Udruge povratnika i useljenika Karlovačke županije počast poginulim braniteljima, sjećanje na dane progonstva kao i zahvala prijateljima iz susjedne Bosne i Hercegovine u Velikoj Kladuši koji su pomogli izbjeglim žiteljima Cetingrada i slunjskog kraja u najtežim trenucima novije povijesti.

Misu je 30. studenoga u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović u suslavlju mjesnog župnika mons. Marijana Ožure, a animirao je Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca. Misi su nazočili predstavnici političkog života Karlovačke županije, predstavnici braniteljskih udruga iz Karlovačke županije i Unsko-sanske županije u susjednoj BiH, više gradova i općina iz obje županije kao i više KUD-ova u narodnim nošnjama.

Danas se Cetingrađani sjećaju svoje tuge i boli kada su bili pred 23 godine protjerani i time nosili križni put cijele nacije. Slično je to kao i prvo putovanje Josipa i Marije iz Nazareta u Betlehem. Kada se Isus rodio nad njim je bila zločinačka ruka te su opet pobjeći u Egipat. Njihovo izgnanstvo potrajalo je kao i vaše, 4 godine o čemu najbolje može govoriti vaš župnik. Kao Josip i Marija i vi ste na tom putu duhovno ojačali i upregnuli sve svoje snage. Svaka muka je nova prilika da ojačamo i osposobimo se za savladavanje na putu života. Duhovno rastemo samo onda kada se borimo s teškoćama za što je najbolji primjer bl. Alojzije Stepinac. Isusova veličina uzrokovana je oporbom njegovog vremena, zaključio je u propovijedi biskup Bogović te okupljenima jasno poručio da se danas ne predaju i ne klonu te ne sumnjaju u svoje ideale.

Nakon mise molitvu odrješenja predvodio je mons. Ožura kod spomenika poginulim braniteljima na trgu kod crkve, gdje su i položeni vijenci. Zatim je održan program u Hrvatskom domu uz nastupe KUD-a Cetingradska tamburica iz Cetingrada, KUD-a Skakavac te KUD-a Korenica te poruke više govornika.

Predsjednik Zavičajne udruge povratnika i useljenika Karlovačke županije Ivan Mateša uručio je biskupu Bogoviću na dar knjigu te dokument UDB-e o svećenicima Slunjskoga dekanata.

M.M.

HRsvijet.net

Podijeli novost na društvenim mrežama!