O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Obavezna uporaba zimske opreme u Republici Hrvatskoj

1/1
Obavezna uporaba zimske opreme u Republici Hrvatskoj
Obavezna uporaba zimske opreme u Republici Hrvatskoj
Objavljeno: 29-11-2014

Podsjećamo vozače da je u prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj(NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2014. godine do 15. travnja 2015. godine.

Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Naravno, cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili/i poslije tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je, također, obavezna zimska oprema sukladno Zakonu.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - NN 87/08). Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

O zimskoj opremi u zemljama u Europi možete pogledati na našoj stranici o Zimskoj opremi u RH i Europi. Također možete pogledati i Kartu zimskih dionica javnih cesta u RH.

HAK

Podijeli novost na društvenim mrežama!