O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Biskupijsko pastoralno vijeće na zadnjoj sjednici drugog saziva

1/2
Biskupijsko pastoralno vijeće na zadnjoj sjednici drugog saziva
Biskupijsko pastoralno vijeće na zadnjoj sjednici drugog saziva Biskupijsko pastoralno vijeće na zadnjoj sjednici drugog saziva
Objavljeno: 26-11-2014

U pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Plitvicama održana je redovna godišnja sjednica biskupijskog velikog pastoralnog vijeća, posljednja u drugom sazivu. Susret je otvoren molitvom Srednjeg časa koju je predvodio generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić te pozdravom okupljenim vijećnicima od strane mjesnog biskupa mons. dr. Mile Bogovića.

Zapisnik s prošle sjednice pročitala je tajnica BPV-a s. Robertina Medven. Zatim je Gospićko-senjski biskup mons. mr. Mile Bogović podnio izvješće o stanju u biskupiji za razdoblje od posljednje sjednice.
Biskup je na početku predstavio pastoralnu temu tekuće godine koja je u znaku Godine evanđelja- temeljna je to tema naše vjere bez koje nema niti Crkve. I današnji papa se spuštajući među narod uzima u ruke evanđelje i daje ga vjernicima. Biskup je istaknuo svoje odreknuće od 7. Kolovoza kad je navršio 75 godina. Istaknuo je i kadrovske promjene u prezbiterijatu biskupije glede odlaska, dolaska, premještaja i bolesti svećenika. Spomenuo je da biskupija ima pet bogoslova i četiri sjemeništarca te četrdeset devet svećenika.

Mons. mr. Tomislav Rogić prezentirao je naglaske i misli iz apostolske pobudnice pape Franje Evangelii gaudium – Radost evanđelja. Njime je papa uzburkao svjetsku javnost i njome nikome ne da mira te pokušava zaokružiti put Crkve prema nadolazećim godinama. Ovom pobudnicom papa obuhvaća sve segmente društva, a u njoj citira vrsnog teologa i svog prethodnika papu Benedikta XVI. „Bog se ne umara opraštati već se mi umaramo tražeći milosrđe". Zatim je detaljnije pojasnio pet poglavlja pobudnice o misijskoj preobrazbi Crkve, o krizi zajedničkog zauzimanja, o navještenju evanđelja, o socijalnoj dimenziji evangelizacije i o duhom ispunjenim evangelizatorima.

Mons. mr. Tomislav Šporčić zatim je predstavio u ime Odbora za obitelj pripreme za II. nacionalni susret obitelji na Trsatu 19. travnja naredne godine.

Zatim su slijedila kratka izvješća voditelja pojedinih Odbora Biskupijskog pastoralnog vijeća. Mons. Mile Čančara za liturgijsko-glazbeni odbor, vlč. Nikole Turkalja za katehetski i građevinski odbor, mons. Tomislava Rogića odbora za mlade i mons Mile Pecića odbora za medije.

Slijedila je kraća rasprava o svim izvješćima kao i osvrt na proteklih pet godina saziva ovog tijela kojem je ovo bila zadnja sjednica u drugom sazivu.

Z.R.

Podijeli novost na društvenim mrežama!