O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Biskup Bogović o blagdanu sv. Cecilije s pjevačima gospićkog dekanata

1/1
Biskup Bogović o blagdanu sv. Cecilije s pjevačima gospićkog dekanata
Biskup Bogović o blagdanu sv. Cecilije s pjevačima gospićkog dekanata
Objavljeno: 26-11-2014

Sveta Cecilija djevica i mučenica, ove godine je, uoči svog spomendana, u petak 21. studenoga, po prvi put u gospićkoj katedrali okupila župne pjevače na dekanatskoj razini. U 18 sati svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, sa župnicima dekanata.

Dekan gospićki mons. Mile Čančar u pozivnicama je istaknuo da su ovaj susret dogovorili župnici dekanata na dekanatskim susretima u listopadu i studenom. Većina ih se odazvala. Okupljanje je počelo u dvorani Karitasa u 16,30 sati. Svima je srdačnu dobrodošlicu izrazio dekan, a potom su zajedno, pod vodstvom katedralnog zborovođe vlč. Josipa Šimatovića, otpjevali generalnu probu. Nakon toga je u katedrali bila prigoda za sv. ispovijed.  Pjevanje je animirao katedralni zbor, a pjevali su svi prisutni. Više od osamdeset pjevača upravili su prekrasnu molitvenu himnu Gospodinu. Otpjevni psalam izveli su Josip Žarković i Ivanka Lovrić, voditelj zbora i pjevačica iz Brušana.

Biskup je u propovijedi protumačio slavlja dana: Prikazanje BDM, Gospu od Zdravlja, sv. Maura biskupa i mučenika i sv. Ceciliju koja je za svog života bila tako bliska nebu da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Biskup je pozvao na molitvu svetoj Ceciliji koja je svojim životom i mučeništvom pjevala Bogu da i mi možemo našim glasom i zvukom naših instrumenata, svjedočiti onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje i iz ispravnog življenja naše kršćanske vjere.

Nakon sv. mise zborovi su se kratko predstavili i nastupili: zbor župe Bilaj otpjevao je na stari lički napjev pjesmu „Zdravo Tijelo Isusovo"; zbor župe Ribnik pjevao je poznatu marijansku pjesmu: „Sred te se pećine"; ujedinjeni zbor župa Trnovac i Brušane izveli su stari napjev pjesme: „Klanjam Ti se Isuse"; zbor župe Lički Osik otpjevao je šansonu: „Božja ljubav, Božja snaga"; katedralni zbor pjevao je skladbu o. Ivana Glibotića za mješoviti četveroglasni zbor,  „Svećenici Gospodnji". Bili su prisutni i pjevači župe Perušić. Ovaj duhovni ugođaj bio je svima poticaj da i dalje svojim glasom daju hvalu i slavu Bogu. Nastavili su druženje uz okrjepu i pjesmu u restoranu „Maki".

s.Robertina Medven

Podijeli novost na društvenim mrežama!