O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Perušiću - o kulturnom turizmu

1/13
U Perušiću - o kulturnom turizmu
U Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmuU Perušiću - o kulturnom turizmu
Objavljeno: 26-11-2014

PERUŠIĆ - Strukovna grupa kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac održala je svoju 9. sjednicu jučer u Perušiću. Domaćinsku ulogu ponudio je Pećinski park Grabovača. Uvodno je sudionike pozdravila predsjednica Strukovne grupe Elizabeta Božičević, a zatim je Katarina Milković, ravnateljica Javne ustanove Pećinski park Grabovača održala prezentaciju o njihovoj ustanovi, kao novoj turističkoj atrakciji Ličko-senjske županije u usponu.

Predstojnica VERN-ove katedre za turizam dr. Romana Lekić održala je zanimljivo predavanje o inovativnosti i kreativnosti u razvoju turističkih proizvoda za tržište posebnih interesa – od proizvoda do doživljaja. Evo nekih njenih naglasaka.

-Neka destinacija može se smatrati uspješnom kada su njeni stanovnici zadovoljni - istaknula je dr. Lekić - ali isto tako i kada su turisti zadovoljni svim segmentima usluga što ih neka destinacija pruža. Bez inovativnosti nema turističkog proizvoda. Ranije je ta priča bila puno lakša u masovnom turizmu. Međutim, kako je došlo do velikih promjena u turističkim kretanjima, zbog tehnologije, klime, starenja stanovništva, došlo je i do posebnih oblika turizma. Bez kreativnosti sada zapravo ne možete opstati u turizmu. Tržište vas ne će prepoznati - istaknula je predstojnica VERNove Katedre za turizam - Ima puno mikro niša, turista koji žele drugačiji doživljaj. Stoga su kreativnost i inovativnost, originalnost, uvjet opstanka na turističkom tržištu. Danas govorimo i o turistu novog doba, a to je onaj turist koji putuje da bi upoznao kulturu druge zemlje, da bi bio dio te kulture, nešto naučio i on zapravo putuje da bi, upoznajući druge, bolje upoznao sebe. To je ona nova dimenzija, duhovni put. Idemo da bismo se promijenili – naglasila je dr. Romana Lekić, istakavši kako je turizam industrije sreće koja prodaje snove, ima iscjeljujući učinak, a ne samo gospodarski. Potencijal i resursi su jedno, a stvarna slika je drugačija. Iza svih fizičkih i opipljivih objekata stoji nešto što je na drugoj razini, nematerijalno, snaga duha, energija koja prožima cijeli prostor. Kako ideju materijalizirati, to je cijeli jedan proces.

Svoja iskustva o tome kako ruralnu graditeljsku baštinu staviti u funkciju turističke ponude Hrvatske prenio je Goran Šuper iz Pustolovno-izletničkog centra Rizvan City. Draženka Draženović Kostelac, voditeljica HBOR-ova područnog ureda za Liku, predstavila je mogućnosti financiranja projekata kulturnog turizma kreditnim programom HBOR-a.

 Nakon  radnog dijela u Općinskoj vijećnici Perušića, za zainteresirane sudionike organiziran je posjet špilji Samograd u povodu 125. obljetnice od njena otvaranja za posjetitelje.

R. Orešković

Podijeli novost na društvenim mrežama!