O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Godišnji susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupije

1/2
Godišnji susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupije
Godišnji susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupijeGodišnji susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupije
Objavljeno: 17-11-2014
U subotu, 15. ov.mj. u dvorani župe Sv. Križa u Ogulinu održan je Godišnji susret liturgijskih čitača s područja Gospićko-senjske biskupije. Ovaj susret organizira se već desetak godina. I svake godine to biva u drugoj župi. Na njemu sudjeljuje oko šezdesetak sudionika. No, ove godine bilo je je preko osamdeset.
 
Na početku je bila molitva Trećeg časa kojeg je predmolio domaćin susreta preč. Robert Zubović, župnik i dekan ogulinski. Nakon toga sve prisutne pozdravio je u ime svoje i u ime biskupa mons. dr. Mile Bogovića, generani vikar i voditelj ovog susreta mons. Tomislav Šporčić. On je spomenuo dosadašnje predavače na ovim susretima. Po njegovom mišljenju i uviđanju kvaliteta liturgijskog čitanja u našim župama je podignuta. O Čitanjima u bogoslužju vodi se veća briga i pronalazi se kvalitetnije čitače.  O tome se puno više i govori u raznim prilikama. Ova pastoralna godina je u našoj biskupiji je GODINA EVANĐELJA. To je poticaj svima da se u ovoj godini još više naglasi potreba dobrog proglašavanja Riječi Božje. U Bibliji Bog govori svome narodu na čovjekova usta; On ne izriče samo nauku nego također izražava osjećaje i želje te ne želi da ostanemo ravnodušni. K tome, sve to u liturgiji prolazi kroz konkretnu osobu čitača.
 
Predavač na ovom susretu bio je preč. dr.sc. Božidar Mrakovčić, profeosor biblijskih znanosti na i ujedno predstojnik Teologije u Rijeci. On je govorio o temi: "Lectio divina - Božansko čitanje Sv. Pisma. On je prije svega naveo četiri stupa Molitveenog čitanja: Čitanje - razmatranje, molitve (oratio) , kontemplatio (djelovanje). Naveo je citat Sv. Ivana Zlatoustog koji je rekao da su čitanje duhovni hod - ljestve do samoga neba.
 
U drugom dijelu predavač je izveo sa slušateljima malu radionicu - vježbu čitanja i razmišljanja o sutrašnjem evanđelju koje govori o talentima. Sluštalji su zaista bili raspoloženi iako nisu u svim dijelovima svi mogli do kraja razumjeti izlaganje koje je djelomično nadilazilo mogućnosti slušateljstva. 
Iako je bio toliki broj sudionika, šteta je da mnoge župe u Gospićko-senjskoj biskupiji nisu sudjelovale niti na ovom susretu niti s jednim župljaninom.
 
Na povratku iz Ogulina čitači iz župa Otočkog dekanata navratili su u Oštarije razgledai Svetište Majke Božje od čudesa u Oštarijama. Monsinjor Tomislav Šporčić im je kao nekadašnji oštarski župnik mogao progovoriti o ovom svetištu.
 
IB / TŠ
 
Podijeli novost na društvenim mrežama!