O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ne otvarati sumnjive poruke ni klikati na sumnjive linkove

1/1
Ne otvarati sumnjive poruke ni klikati na sumnjive linkove
Ne otvarati sumnjive poruke ni klikati na sumnjive linkove
Objavljeno: 14-11-2014

OTOČAC – Ministarstvo unutarnjih poslova ponovo upozorava građane za najnoviju prijevaru koja se može dogoditi onima korisnicima računala koji nisu dovoljno oprezni. O čemu se radi? O otvaranju sumnjivih privitaka elektronične pošte, odnosno na linkove u sumnjivim porukama.

U posljednje vrijeme zamijećena je pojava većeg broja e-poruka kojima pošiljatelj navodi korisnika na određenu poveznicu (link). ‘Klikom’ na tu poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu web adresu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku.

U čemu je štos? Takve datoteke kriptiranju sadržaj zaraženog računala i korisnik ga ne može rabiti, u međuvremenu napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za ‘ključ’ kojim je moguće dekriptirati sadržaj. Za sada su ovakve poruke u pravilu na njemačkomu jeziku, ali se ne isključuje mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekomu drugomu, pa i na hrvatskomu jeziku.

Kakva je preporuka MUP-a? Svim korisnicima e-pošte preporuča se da takve ili slične e-poruke uopće ne otvaraju, a ako ju ipak otvore, upozoravaju se da ni u kom slučaju ne pokušaju pokrenuti štetnu poveznicu (link) te da takvu poruku odmah uklone s računala.

Eto domišljata svijeta koji hoće kruha bez motike.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!