O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratu

1/8
Sinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratu
Sinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratuSinoć u GPOU otvorena izložba o Velikom ratu
Objavljeno: 11-11-2014

OTOČAC – Sinoć je u izložbenoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba arhivskog gradiva Državnog arhiva u Gospiću, pod nazivom „Lika u Velikom ratu“. Izložba je upriličena povodom stogodišnjice početka Prvoga svjetskog rata, a brojno posjetiteljstvo je moglo vidjeti mnogo starih fotografija iz tog razdoblja, što je sve, dakako, popraćeno i primjerenim tekstom.

O Velikom ratu uvodno je govorio dr. Željko Holjevac, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, spomenuvši glavnu postrojbu koja je sudjelovala na svima tadašnjim ratištima, od talijanskoga, ruskoga i srbijanskoga, a to je bila 79. pješačka pukovnija "Grof Josip Jelačić", čije je sjedište bilo u Otočcu, popularno nazivana 79. Jelačićeva pukovnija. Holjevac je naglasio da je iz tog vremena Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke tiskala memoare Frane Dubravčića, pod nazivom „Živ sam i dobro mi je“, u kojima se opisuje autorovo ratovanje u Velikom ratu.

O arhivu u Gospiću govorila je Katarina Mataija, djelatnica tog arhiva u Gospiću, predstavivši ukratko cijelu djelatnost arhiva, pozvavši Gačane da ako u privatnim zbirkama imaju određenu građu iz Velikog rata da je ustupe arhivu na daljnju brigu. Zanimljivo je da Muzej Gacke nije uputio isti takav poziv za svoje zbrike, koji također ima pravo i ovlast prikupljati istovrsnu građu, posebice stoga što je već samo zapovjedništvo Jelačićeve pukovnije bilo u Otočcu.

Na izložbi se moglo čuti i nešto što se u posljednje vrijeme (ili možda ne u posljednje?) pokušava progurati, a to je da se za 79. pješačka pukovnija zajedničke vojske "Grof Josip Jelačić" (ili na njemačkom jeziku: K.uK.Otočaner Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79. ) počinje rabiti naziv „Lička pukovnija“. Zanimljiva je to pojava, a navodno je ime nastalo zbog toga jer se popunjavala Ličanima. Istine radi valja reći da je 79. Jelačićeva pukovnija obuhvaćala skoro cijeli prostor današnje Ličko-senjske županije te neke rubne dijelove drugih županija, dakle da je to bilo njeno matično područje i da su svi vojni obveznici bili s područja pukovnije. Taj novi naziv koji Lička pukovnija izaziva zabunu s prijašnjim pukovnijskim sustavom kada je postojala Lička pukovnija sa sjedištem u Gospiću, Otočka pukovnija sa sjedištem u Otočcu, Ogulinska pukovnija sa sjedištem u Ogulinu i Slunjska pukovnija sa sjedištem u Slunju (barem što se tiče Karlovačka generalata). Razgradnjom Vojne krajine stvoren je i novi sustav organizacije vojske pa se Otočka pukovnija N˚2 de facto proširila na područje Ličke pukovnije N˚1. To su činjenice, a svako drugačije prekrajanje ne pridonosi istini.

Na kraju valja pripomenuti organizatorima izložbe da valja poraditi sa snimateljima ovakvih događanja, sve kako bi pronašli primjereno mjesto, dovoljno dobro za snimanje, a da time ne ometaju „cijenjenu publiku“. Ni najmanje nije bilo ukusno „cijenjenoj publici“ gledati u prvom planu nečija leđa i onaj dio tijela u kojemu spuštajuća kralježnica gubi svoje ime. Zbog toga zasigurno nisu došli, zar ne?

 

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom