SISAK - Povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, racionalnije i efikasnije korištenje resursa, jačanje otpornosti na klimatske promjene te okretanje održivim i ekološki prihvatljivim praksama u poljoprivredi prioriteti su u nadolazećem razdoblju, poručeno je sa stručnog skupa Samodostatnost u hrani za sigurnu budućnost koji se u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i u suradnji sa Županijskom komorom Otočac održanog u Sisku.
Jedno od važnih pitanja je kako povećati produktivnost i fizički obujam proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda da bi se u budućnosti mogla smanjiti uvozna ovisnost i lakše se nositi s globalnim tržišnim poremećajima i cjenovnim pritiscima.
Za razvoj hrvatske poljoprivrede kroz Strateški plan 2023.-2027. na raspolaganju je 3,8 milijardi eura, a cilj je u ovom razdoblju kroz poljoprivredne EU fondove domaćim poljoprivrednicima i ostalim korisnicima u ruralnom prostoru dodatno osnažiti dohodak te modernizirati poljoprivrednu proizvodnju, podignuti razinu prerade i povećati ukupnu razinu samodostatnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.
U Strateškom planu stoga je podignut i udio financiranja iz nacionalnih sredstava s 15 na 20 posto te je povećana omotnica za poljoprivredu za 103 milijuna eura – moglo se čuti na skupu.
M.K.
Foto: HGK