O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jeziku

1/5
Otkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jeziku
Otkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jezikuOtkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jezikuOtkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jezikuOtkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jezikuOtkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskome jeziku
Objavljeno: 04-07-2024

ZAGREB - U Matici hrvatskoj jučer je otkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskom jeziku koji je Hrvatski sabor usvojio 26. siječnja, a otkrio ju je akademik Mirjan Damaška, izvijestila je Matica hrvatska.

Hrvatski pravnik, stručnjak za komparativno i međunarodno pravo, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Yale jedan je od najinventivnijih i najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u protekla tri desetljeća u komparativnopravnom pristupu promišljanju pravnih instituta, napose u području kaznenog procesnog prava i dokaznog prava.

-Postavljanjem ove spomen-ploče želimo zahvaliti generacijama domoljuba, jezikoslovaca, književnika i intelektualaca kojima je hrvatski jezik bio na srcu, a ideja o hrvatskoj jezičnoj samosvijesti sastavnicom osmišljavanja kulturnog i nacionalnog identiteta - rekao je predsjednik Matice hrvatske akademik Miro Gavran u prigodnom govoru.

Zahvalio je Radnoj skupini za izradu Nacrta zakona o hrvatskome jeziku, svim upravnim tijelima Matice hrvatske, brojnima matičarima, intelektualcima i institucijama, hrvatskoj Vladi koja je doradila Nacrt zakona, te Hrvatskom saboru, svim parlamentarnim strankama i zastupnicima koji su donijeli Zakon. -Podsjećam da je 26. siječnja čak 95 saborskih zastupnika podiglo ruku za ovaj Zakon, dok ih je 14 bilo suzdržano. Bio je to jedan od onih rijetkih trenutaka kada smo mogli osjetiti radost zbog naše sloge, kada je naše zajedništvo bilo iznad stranačkih i interesnih podjela.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Matica hrvatska promicatelj identiteta hrvatskoga naroda. Između ostalog, zahvalio je uime cijele Vlade i ministrice kulture i medija, kao i ministra znanosti i obrazovanja matičarima na inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku.

-Veselim se da će tijela koja smo uspostavili ovim Zakonom, prije svega Vijeće, i stručnjaci uključeni institucije hrvatske države i Vlade raditi na nacionalnom planu hrvatske jezične politike, da će ovaj Zakon imati svoj operativni život u pogledu institucionalno osnaženog hrvatskog jezika i da ćemo vidjeti njegovu provedbu kao doprinos jačanju hrvatskog identiteta - rekao je predsjednik Vlade.

Spomen-ploča donacija je Tadije Barbarića, vlasnika tvrtke REZ. Popis zasluga akademika Mirjana Damaške za hrvatski narod, kulturu i znanost, osobito u vrijeme Domovinskog rata, dug je te ga je stoga Glavni odbor Matice hrvatske na svojoj sjednici od 26. lipnja jednoglasno predložio za Matičina počasnoga člana te će svoj prijedlog uputiti Glavnoj skupštini MH u listopadu ove godine.

Svojim nastupom svečano otkrivanje uveličala je Klapa Stine, a događaj je moderirala Ana Kranjčić.

IKA

Foto: Vlada RH

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom