O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dan sjećanja na Lipanjske žrtve koje partizani pobiše u Vrgorcu

1/2
Dan sjećanja na Lipanjske žrtve koje partizani pobiše u Vrgorcu
Dan sjećanja na Lipanjske žrtve koje partizani pobiše u VrgorcuDan sjećanja na Lipanjske žrtve koje partizani pobiše u Vrgorcu
Objavljeno: 19-06-2024

VRGORAC - Misu za 33 ubijena žitelja iz Vrgorca na dan spomena na Lipanjske žrtve predvodio je 15. lipnja vrgorački župnik fra Josip Repeša u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Misu je koncelebrirao župnik Velikog Prologa – Dusina don Dražen Radman i don Ivan Urlić, župnik župa Orah i Stilja.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942., a potom nadodao potrebu prisjećanja i na sve ostale žrtve, civilne i vojne, za vrijeme Drugoga  svjetskog rata.

Prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, fra Josip je u homiliji  pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, „u ruke Onoga koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti”.

-Na današnji dan okrutno je bez suda optuženo i smaknuto 33 civila iz Vrgorca, za zločin nikad nitko nije odgovarao, ali tužnije je što žrtve pomalo blijede uslijed mnogih rasprava tko je kriv, a tko nedužan. Crkva nas uči čuvati spomen na sve žrtve, moliti za pokoj njihovih duša i nadasve za molitvu za obraćenje krvnika. Učiti na primjeru ljudskih nepravdi, primjećuje se Isusova želja u najvećim kaosu donijeti mir i sklad svima. Isusov primjer s križa postaje poticaj ne samo desnom razbojniku, nego svima od onog trenutka do danas, moliti i prihvatiti Božju milost za obraćenje - poručio je propovjednik.

Poslije mise okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom