O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Proslavljena obljetnica Branimirove godine

1/1
Proslavljena obljetnica Branimirove godine
Proslavljena obljetnica Branimirove godine
Objavljeno: 11-06-2024

UDBINA - Proslava obljetnice Branimirove godine održana je u petak, 7. lipnja,  u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini.

U kontinuitetu od 2017., a zahvaljujući pokojnom gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću, obilježava se spomen na događaj iz 879. godine, kada je tadašnji papa Ivan VIII., u pismima upućenima knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i vjernom puku i njihovim pastirima, a datiranima nadnevkom 7. lipnja, blagoslovio hrvatski narod i tim činom ga uveo u krilo Katoličke Crkve. Taj događaj smatra se prvim međunarodnim priznanjem Hrvatske jer je u to vrijeme papa imao osim crkvene i svjetovnu vlast.

Ove godine proslava je bila u ozračju svetkovine Presvetog Srca Isusova i spomendana Bezgrješnog srca Marijina, a započela je križnim putem za Domovinu od crkve sv. Marka do Svetišta. Misu na samu obljetnicu, 7. lipnja slavio je upravitelj Svetišta Josip Šimatović.

U homiliji je Josip istaknuo više trenutaka od kojih je prvi bio razmatranje o žrtvi, prvotno onoj koju je za učinio sam Isus Krist svojom mukom i smrću na križu, a potom o žrtvama koje su nebrojeni mučenici kroz hrvatsku povijest podnijeli da bi Hrvati danas mogli imati svoju Domovinu. Na Hrvatima je danas da nastave izgrađivati zemaljsku domovinu po uzoru na nebesku i to radeći svojim silama i snagom do kraja, kao što je i Isus Krist ostao na križu do kraja.

Nakon mise upriličeno je neprekidno euharistijsko klanjanje u kapeli Kraljice Mučenika do subote, 8. lipnja u 15 sati kada je misu slavio redovnik splitske Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja Mate Puđa.

Suorganizator slavlja je i ove godine bio Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina u Splitu, uz podršku i pomoć pojedinaca i članova pojedinih molitvenih zajednica među kojima se posebno istaknula ove godine karizmatska zajednica „Novo rađanje“ iz Splita.

IKA/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom