O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Proslava Dana hrvatske državnosti u aachenskoj katedrali

1/1
Proslava Dana hrvatske državnosti u aachenskoj katedrali
Proslava Dana hrvatske državnosti u aachenskoj katedrali
Objavljeno: 01-06-2024

AACHEN - Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorfu u suradnji s hrvatskim katoličkim misijama Aachen i Köln organiziraju proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske 8. lipnja u 18:30 sati u Aachenu (Domhof 1, 52062 Aachen).

Svečana proslava bit će obilježena svetom misom u aachenskoj katedrali, gdje će se nakon mise održati i koncert Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Inače, aachenska katedrala, prvobitno znana kao Dvorska Kapela cara Rimskog carstva Karla Velikog kasnije će se nazivati i Carskom katedralom (Kaiserdom) najstarija je katedrala u sjevernoj Europi u kojoj se tijekom punih 600 godina, okrunilo 30 njemačkih kraljeva i 12 kraljica. Aachen su u čast svečanog otvaranja Dvorske kapele još davne 799. godine pristigle četiri relikvije iz Jeruzalema. Poradi svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti u Aachenskoj katedrali rijetko se organiziraju

događaji, ali kada se organiziraju u pravilu je riječ o najvažnijim događajima na europskoj i svjetskoj razini.

Sukladno najnovijim informacijama upravo će sveta misa na hrvatskome jeziku

biti prva održana u aachenskoj katedrali na jednom od stranih jezika. Štoviše, na misi će biti svećenici većine hrvatskih nadbiskupija i provincija, a koncelebrirat će fra Ivica Radić, voditelj HKM Aachen, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Sarajevu te fra Vuk Buljan, voditelj HKM Köln, svećenik Provincije Presvetog

otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Spomenutim činjenicama biti će očitovano i jedinstvo hrvatskog naroda.

Ovogodišnjoj proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske u aachenskoj katedrali

nazočit će i svećenici iz Belgije, Nizozemske i Francuske.

Rijetka je ovo prilika, a mjesto održavanja proslave izvanredno u višestrukom kontekstu za promociju europskih te poglavito demokršćanskih vrijednosti s ciljem izgradnje prepoznatljivosti Hrvatske u Europi.

 

dr. Ivan Bulić, generalni konzul

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom