O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

29. svibnja 1848. – održani prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski sabor

1/1
29. svibnja 1848. – održani prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski sabor
29. svibnja 1848. – održani prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski sabor
Objavljeno: 29-05-2024

OTOČAC - Na današnji dan 29. svibnja 1848. održani su prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski sabor. Bilo je to prvi put u hrvatskoj povijesti da je Sabor izabran javnim izborima. Do tada je postojao staleški Sabor, ali to je bio relikt feudalnog društva u nestajanju. Po obavljenim izborima ovaj Sabor je zasjedao 5. lipnja 1848. godine.

Na svibanjskim izborima u Sabor su izabrani prvaci hrvatskog narodnog pokreta: Ljudevit Gaj, Ivan Kukuljević, Ljudevit Vukotinović, Ivan Mažuranić i drugi čije će političko, kulturno i prosvjetiteljsko djelovanje dati snažan doprinos oblikovanju moderne Hrvatske.

Tijekom lipnja i srpnja 1848. Sabor je ukinuo kmetstvo, zatražio ujedinjenje Dalmacije i Vojne krajine s Hrvatskom, predložio poštivanje građanskih sloboda, tražio ustavno ograničenje vlasti habsburškog monarha, potvrdio odluku bana Jelačića o prekidu odnosa s Ugarskom.

No povijesne prilike nisu Hrvatskom saboru išle u prilog, sljedeće zasjedanje je bilo tek za 13 godina, u Europi su se „valjale revolucije“.

Višestranački Sabor djelovao je do 1918. kada je ulaskom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ukinut nakratko ga je obnovio u NDH Ante Pavelić 1942., ali taj nije bio izabran već nametnut. U komunističkoj Jugoslaviji od 1945. do 1990. djeluje kao ekspozitura Komunističke partije i gubi svaki demokratski smisao.

I onda slijedi 1990. godina i izbor za prvi demokratski Sabor u samostalnoj Hrvatskoj.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom