O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svečano obilježavanje 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

1/1
Svečano obilježavanje 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske
Svečano obilježavanje 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske
Objavljeno: 26-05-2024

ZAGREB - Dan Hrvatske vojske obilježit će se aktivnostima od 27. do 30. svibnja: odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, Danom otvorenih vrata u vojarnama HV-a te izložbama naoružanja i vojne opreme u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli.

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježit će se ove godine od 27. do 30. svibnja nizom događanja u Zagrebu, u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske.

 Ponedjeljak 27. svibnja

Obilježavanje dana Hrvatske vojske počinje u ponedjeljak 27. svibnja, kada je planirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci će se položiti i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Isti dan, u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu s početkom u 19 sati održat će se svečana sveta misa.

 Utorak, 28. svibnja

Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske održat će se u utorak, 28. svibnja, kada će se održati Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske gdje će za posjetitelje biti organizirane izložbe naoružana i vojne opreme te predstavljanje vojnog poziva.

Isto tako, u utorak 28. svibnja položit će se vijenci i zapaliti svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju. Izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položit će vijence u spomen parku 'Glas Hrvatske žrtve – Zid boli', ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u Domu Hrvatske vojske 'Zvonimir' u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Četvrtak, 30. svibnja

Na Špportsko rekreacijskom centru Jarun u Zagrebu u četvrtak 30. svibnja od 8:30 do 18 sati bit će organizirana tradicionalna izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga (MORH, MUP, MHB, HGSS, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ). Od 17 sati planirane su i pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodni letački program.

Također, u četvrtak 30. svibnja od 8:30 do 18:00 izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske održat će se i u Splitu (Gat svetog Nikole), u Osijeku (lijeva strana Drave, Krunska utvrda, Katakombe) te u Puli (Riječki gat).

Za posjetitelje na Jarunu te u Osijeku, Splitu i Puli organizirana je i podjela graha.

MORH/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom