O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

22. svibnja 1992. – Hrvatska postala 178. članica UN-a

1/1
22. svibnja 1992. – Hrvatska postala 178. članica UN-a
22. svibnja 1992. – Hrvatska postala 178. članica UN-a
Objavljeno: 22-05-2024

OTOČAC – Živeći u sadašnjosti rijetko razmišljamo da će to već sutra biti prošlost. A ta sadašnjost nam dođe kao nešto tajno, a nije, protekom vremena blijedi i polako tone u zaborav. Nakon nekog vremena nam nešto sine pa se pitamo „ a kada je to bilo?“

Evo, na današnji dan 22. svibnja 1992. Hrvatska je kao međunarodno priznata i samostalna država primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. To treba odvojiti od međunarodnog priznanja koje se odvijalo mahom početkom iste godine, primanje u Ujedinjene narode ja onaj završni čin. Bil je to i te kak bitno, krvava agresija Srbije je pod okupacijom držala još trećinu teritorija naše zemlje.

Hrvatska delegacija, predvođena predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, nazočila je u New Yorku primanju Hrvatske u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, naša država postala je 178. članica te svjetske asocijacije.

Predsjednik Tuđman održao je pred Općom skupštinom prigodni govor, u kojem je kao zanimljivost istaknuo da je ulaz u dvoranu skupštine izrađen od bračkog kamena i da se u parku iza palače Ujedinjenih naroda nalazi konjanička skulptura Spomenik mira hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Nakon govora ispred zgrade Ujedinjenih naroda podignuta je hrvatska zastava.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom