O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Misa u spomen na sve žrtve Bleiburga i križnih putova

1/2
Misa u spomen na sve žrtve Bleiburga i križnih putova
Misa u spomen na sve žrtve Bleiburga i križnih putovaMisa u spomen na sve žrtve Bleiburga i križnih putova
Objavljeno: 18-05-2024

ĐAKOVO - Misa u spomen na sve žrtve Bleiburga i križnih putova slavljena je u srijedu u katedrali svetog Petra u Đakovu. Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik Ivan Lenić. Koncelebrirali su Luka Marijanović i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Mato Gašparović.

Uz vjernike Župe Svih Svetih i milosrdnih sestara Sv. Križa misi su nazočili i članovi Veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo.

Na početku mise župnik Lenić je rekao: - U ovim pouskrsnim danima vjerom zagledani u Krista pobjednika i Gospodina, u rascvjetanom svibnju, okupljeni oko njegove i naše Majke Marije s kojom vapijemo za novi silazak Duha Svetoga, večeras obnavljamo spomen na svu mučki stradalu braću i sestre naše sunarodnjake i druge pogubljene baš u ovim danima 1945. godine na križnim putovima našega naroda koji je započeo na Bleiburgu, nastavljen masovnim likvidacijama od Tesnoga u Kočevskom Rogu i Barbarinom rovu, Maclju gdje je više od 10 tisuća ubijenih.

Župnik je rekao da svi stradali kojima je prezreno dostojanstvo nisu bili tek brojevi. Svatko je od njih imao ime i prezime, osobnu povijest, zvanje i zanimanje, zavičaj, obitelj i rodbinu, ali toliki su do danas prešućeni i nemaju niti označenoga groba. Među njima je bilo biskupa, svećenika redovnika i redovnica. U puno sela i gradova više je ubijenih iz mržnje i osvete od strane partizanskih i komunističkih oslobodilačkih snaga nakon Drugog svjetskog rata nego u samom ratu.

Lenić je također naglasio kako se oni ne smiju zaboraviti te kako zaslužuju barem spomen i molitvu. - Toliki su išli posve nevini u smrt kao pravi svjedoci vjere, kao mučenici. Kako postoji toliko zabilježaka i svjedočanstava da im se možemo moliti kao svetim mučenicima. Sve njih, svakoga ponaosob, večeras uključujemo u ovu misu moleći za puninu spasenja u Kristu i radost Nebeske domovine - istaknuo je.

U Molitvi vjernika posebno se molilo da ljubav Krista Uskrsloga oplemeni ljudska srca i živote, a pročisti i nagradi vječnim mirom duše svih stradalih na Bleiburgu i križnim putovima i drugim stratištima poraća.

Na večernjem misnom slavlju pjevanje su predvodile članice zbora Santo, a svirao je vjeroučitelj Dario Kustura.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom