O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Okučanima proslavljena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'

1/2
U Okučanima proslavljena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'
U Okučanima proslavljena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'U Okučanima proslavljena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'
Objavljeno: 01-05-2024

OKUČANI - Središnje spomen-slavlje povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Bljesak' danas je u župnoj crkvi sv. Vida u Okučanima predvodio apostolski upravitelj Požeške biskupije Antun Škvorčević u zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, svećenicima Novogradiškog dekanata i okupljenim vjernicima.

Biskup Škvorčević na početku mise je pozdravio sve prisutne rekavši da žele Isusu Kristu, Pobjedniku nad smrti, povjeriti sve one koji su svojom smrću života omogućili našu slobodu i dostojanstvo.

U homiliji je apostolski upravitelj Požeške biskupije poručio da su teški i tužni hrvatski rastanci i oproštaji, kako nekad tako i danas. Prisjetio se odlazaka mladih u inozemstvo koji su na taj način ostavili svoje roditelje i domovinu. - Neki od njih pate zbog daljine svojih najbližih i zbog njihova nemara za roditelje, prepuštene osami, a nerijetko i neimaštini - rekao je dodavši da su na svoj način još uvijek živi odlasci mladih ljudi u obranu domovine u VRO 'Bljesak'.  - Odjekuju riječi njihovih roditelja, supruga i drugih najbližih punih nostalgične nade: ‘Vratite nam se!’ Nemali njihov broj položio je svoje živote na oltar domovine, a u srcima njihovih najmilijih ostala je tuga, popraćena sjećanjem i pamćenjem koje blijedi - kazao je.

Izrazio je uvjerenje da su i poginuli branitelji ušli u zajedništvo s Isusom Kristom te da se on nastanio u njima i oni u njemu. - Postali su dionici rasta života i donošenja ploda, kao što se to događa u lozi ucijepljenoj na trs - poručio je biskup Škvorčević. - Stoga ovaj spomen na naše branitelje nije neki čin našega ljudskog sjećanja na njih, vježba slabog pamćenja kojim ih ne možemo dosegnuti onkraj smrti, nego je ovo čin kojim obnavljamo njihovu i svoju krsnu pripadnost Isusu Kristu: da on bude potpuno u njima i oni u njemu, i tako postanu dionici punine života, koju im može darovati samo ljubav jača od smrti - rekao je istaknuvši: -To je naš Gospodin Isus, mi u njemu i on u nama! To su naši hrvatski branitelji po vjeri i ljubavi koju su posvjedočili svojim polaganjem života za našu slobodu. Neka za svu vječnost ostanu u njemu i on u njima.

-Zacijelo hrvatski branitelji svojim djelom obvezuju sve nas, napose javne dužnosnike, da ne daju mjesta mržnji u svojim srcima te naši međusobni odnosi postanu na smrt bolesni, nego da uzajamnim povjerenjem budemo jedni u drugima, jedni za druge, jedni s drugima, nikada jedni protiv drugih i na taj način crpimo iz izvora života, kojem je Isus Krist začetnik - zaključio je mons. Škvorčević homiliju.

Liturgijsko pjevanje predvodila je Klapa Hrvatske ratne mornarice 'Sv. Juraj' i Policijska klapa 'Sv. Mihovil.

IKA/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom