O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i Senj

1/4
Hodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i Senj
Hodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i SenjHodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i SenjHodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i SenjHodočašće šalatskih sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i Senj
Objavljeno: 28-04-2024

KRASNO - Hodočašće odgojitelja, djelatnika te sjemeništaraca i njihovih obitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu održano je jučer u Krasno i Senj.

Hodočašće je održano u organizaciji rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Matije Pavlakovića, a ususret 12. Susreta hrvatske katoličke mladeži kojem je domaćin Gospićko-senjska biskupija i Gospić 4. svibnja. 

Nakon prošlogodišnjeg hodočašća u Šibenik i Vrpolje, to zajedničko hodočašće sjemeništaraca i njihovih obitelji započelo je u jutarnjim satima, a prva postaja bilo je hrvatsko marijansko svetište u Krasnu na obroncima Velebita gdje je hodočasnike dočekao župnik i čuvar svetišta Majke Božje od Krasna Stjepan Zeba.

Tijekom boravka u tome marijanskom svetištu, okupljeni roditelji sjemeništaraca u zajedništvu s njihovim odgojiteljima i djelatnicima šalatskog sjemeništa, molili su krunicu na čast Blaženoj Djevici Mariji za uspjeh SHKM-a u Gospiću te da u sjemeništarcima nikada ne ugasne Kristovo svjetlo vjere, a darovani poziv na bliže nasljedovanje Gospodina u radu u njegovu vinogradu da pretvore u odgovornost revnosti hoda za njim.

Druga postaja hodočašća bio je Senj gdje je slavljena misa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika u Senju i Gospićko-senjskoj biskupiji gdje ima ulogu konkatedrale.

Misno slavlje predvodio je rektor šalatskog sjemeništa Matija Pavlaković, a propovijedao je duhovnik sjemeništaraca Luka Premelč. Nakon mise uslijedio je hodočasnički objed u konobi „Tvrđava Nehaj” ponad Senja za koji se pobrinuo senjski župnik te dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije dr. Richard Pavlić, koji je pomogao u organizaciji hodočašća. 

Nakon ručka i kratke šetnje Senjskom rivom, zadnja postaja hodočašća bio je posjet muzeju grada Senja koji se nalazi u palači obitelji Vukasović, koja je bila jedna od najuglednijih senjskih obitelji, poznatoj i kao „kuća Marije Terezije”. Tamo je hodočasnike dočekala ravnateljica Gradskog muzeja Blaženka Ljubović, koja je okupljene upoznala s poviješću muzeja i Senja, a zatim su hodočasnici mogli vidjeti i kriptu konakatedrale koja je nastala sredinom 18. stoljeća kada je i dograđena desna pobočna lađa katedrale.

Rektor sjemeništa preč. Pavlaković zahvalio je potom ravnateljici Ljubović te župnome vikaru Tujmeru na darovanom vremenu, gostoprimstvu te mnogim informacijama kojima, kako je rekao, hodočasnici kreću obogaćeni put Zagreba. Uručivši svima prigodne darove Sjemeništa, istaknuo je da je „svako hodočašće zapravo slika Crkve koja putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru tražeći moćni zagovor Marije, majke svećenika, kako bi snaga njezine vjere učvrstila našu vjeru i hod povjerenih nam mladića prema ostvarenju njihova duhovnog poziva uz potporu ovdje prisutnih članova njihovih obitelji”. Pohod Senju zaključen je prigodnom molitvom za uspjeh SHKM-a u Gospiću.

Ovim hodočašćem, uz granice parka prirode Velebit te u jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, šalatski odgojitelji željeli su i ove godine osnažiti međusobno zajedništvo između sjemeništaraca, njihovih obitelji, odgojitelja i djelatnika Sjemeništa kako bi svi zajedno rasli u kreposti zahvalnosti za dar šalatskog sjemeništa – kolijevke duhovnih zvanja Crkve u Hrvata, poručili su iz zagrebačkog sjemeništa. 

Tijekom čitavog puta hodočasnici su imali prigodu slušati o znamenitostima kraja kojeg su pohodili zahvaljujući stručnom vodstvu profesora povijesti i hrvatske kulture, tajnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te vanjskog suradnika u šalatskom sjemeništu Tomice Plukavca.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom