O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kako gnojiti tlo i provoditi konzervacijsku poljoprivredu?

1/1
Kako gnojiti tlo i provoditi konzervacijsku poljoprivredu?
Kako gnojiti tlo i provoditi konzervacijsku poljoprivredu?
Objavljeno: 27-01-2024

OTOČAC - Hrvatska, u okviru Zajedničke poljoprivredne politike  Europske Unije za novo programsko razdoblje 2023. – 2027. obvezna je prijeći na novi sustav dodjele potpora koji se u što većoj mjeri oslanja na cjelogodišnje praćenje i poticanje dobrih poljoprivrednih aktivnosti i praksi, te tako nakon uvođenja Monitoring sustava praćenja poljoprivredne aktivnosti uz pomoć satelitskih podataka uvodi i praćenje aktivnosti putem geotagiranih fotografija. Uvođenje modernih tehnologija omogućava  bilježenje  vrijednih  poljoprivrednih aktivnosti  i na taj način točniju i pravedniju raspodjelu potpora.

Kako se treba uporabljivati stajski gnoja na oraničnim površinama? Kako bi seljak dokazao provedbu aktivnosti za intervenciju 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, sukladno članku 41. stavku 11. Pravilnika, stajski gnoj potrebno je iznijeti (izvesti i raspodijeliti po površini) na oraničnu površinu i inkorporirati (unijeti) u tlo unutar 48 sati od iznošenja i te aktivnosti zabilježiti geotagiranim fotografijama te ih dostaviti Agenciji za plaćanja putem AgroGTF aplikacije (potrebno je fotografirati dva procesa: proces izvoženja stajskog gnojiva, te proces inkorporacije (unošenja) gnojiva u tlo).

A što je to konzervacijska poljoprivreda? Kako bi seljak dokazao provedbu aktivnosti za intervenciju 31.06. Konzervacijska poljoprivreda, sukladno članku 45. stavku 1.,tijekom proizvodne godine obvezan je provoditi reduciranu obradu tla, kojom se tlo ne prevrće i/ili izravnu sjetvu u neobrađeno tlo te aktivnost zabilježiti geotagiranom fotografijom i dostaviti Agenciji za plaćanja putem AgroGTF aplikacije. Anakon svih radnih zahvata, potrebno je osigurati potpunu pokrivenost tla oranične površine biljnim ostacima ili zelenim pokrovom, te pokrivenost zabilježiti geotagiranom fotografijom i dostaviti Agenciji za plaćanja putem AgroGTF aplikacije (potrebno je fotografirati proces obrade tla ili u slučaju da je proces obrade tla već odrađen prije zaprimanja obavijesti, potrebno je fotografirati trenutno stanje na kojem je vidljiva pokrivenost tla žetvenim ostacima).

Eto, tako se to radi, nema trte-mrte.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom