O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kanonski osnutak Karmela Presvetog Srca Isusova u Gospiću

1/2
Kanonski osnutak Karmela Presvetog Srca Isusova u Gospiću
Kanonski osnutak Karmela Presvetog Srca Isusova u GospićuKanonski osnutak Karmela Presvetog Srca Isusova u Gospiću
Objavljeno: 26-01-2024

GOSPIĆ - Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je svečanu misu u Karmelu Presvetog Srca Isusova u Gospiću, a nakon evanđelja dijecezanski upravitelj Richard Pavlić pročitao je dekret kojim se 25. siječnja 2024. godine u Gospiću kanonski osniva Samostan Karmel.

Nakon što je u skladu s br. 39. Cor Orans Sveta Stolica dobila zahtjev s. Teodore od Kraljevstva Trojedinog Boga (Teodora Lešić), časne Majke samostana u Levanjskoj Varoši koji utemeljuje Samostan Presvetog Srca Isusova u Gospiću, da ga Sveta Stolica osnuje u samostojni samostan te primivši mišljenje tadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koje je uputio Dikasteriju za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života (Br. 356/2023. od 16. rujna 2023. godine) i čuvši i ostala predviđena mišljenja (Cor Orans 38), Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dopustio je kanonski osnutak Karmela Presvetog Srca Isusova u Gospiću.


Nadbiskup Križić propovijed je započeo govorom o ustanovljenu samostana kao važnog događaja te ga povezao s blagdanom Obraćenje sv. Pavla. Spomenuo je kako su mnogi sveci prije obraćenja živjeli „svakakvim“ životom, ali Crkva uzima obraćenje sv. Pavla kao paradigmu. „Od Pavla progonitelja dobili smo jednoga od najvećeg apostola naroda”, rekao je nadbiskup. Od progonitelja Pavao je postao najveći zaljubljenik u Krista: „Srce Pavlovo, Srce Kristovo!”
Važan je život od trenutka Božjeg poziva, poslanja. Taj život koji je u svemu suobličen s Kristovim životom. Tako se u Bibliji ne spominju životi prije Božjeg poziva, to vidimo po Abrahami i Iliji. Kod Pavla vidimo i posebnu spremnost kroz pitanje: „Što trebam činiti?“ To je iskreno pitanje, pitanje spremnosti, naglasio je nadbiskup Križić.


Zaključio je riječima kako je karmelićankama samostan od Boga dan kao novi talent kojeg trebaju iskoristiti kako bi njihova prisutnost bila na blagoslov i znak Božje prisutnosti.

IKA/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom