O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nova knjiga o biskupu Bogoviću

1/1
Nova knjiga o biskupu Bogoviću
Nova knjiga o biskupu Bogoviću
Objavljeno: 09-12-2023

OTOČAC – Još je jedna vrijedna knjiga na pomolu pod nazivom Biskup dr. sc. Mile Bogović, koju prirediše za tisak Anđelko Kaćunko i akademik Josip Pečarić. O drugoj godišnjici biskupova preminuća sadržaj knjige je osmislio akademik Pečarić. Ovo štivo je jedinstven i značajan doprinos građi o tome crkvenom i hrvatskom ugledniku, kakav je bio jednostavni čovjek, koji je u presudnim povijesnim godinama borbe za hrvatsku slobodu i državu stao u prvi red te "duhovne bojišnice" u kojoj je imao bitnu ulogu ne samo za dio Hrvatske nego i za cijeli hrvatski narod.

Ova knjiga u prvi plan ističe upravo one istupe, nastupe i postupke – ostvarene pisanom i živom riječi (u formi pastirske propovijedi, nagovora ili poruke i poslanice, ili pak znanstvenog članka i predavanja itd.) ili samom prisutnošću na nekom važnom mjestu – koji su u onom vremenu imali golemo značenje, ali je glavnina i danas aktualna. Dubina najvećih istina vjere i kršćanskih otajstava je kod biskupa Mile izrečena jednostavnim i razumljivim jezikom, istodobno nimalo suhoparnim stilom. Iz njegove rečenice progovara i kao bujica izvire misao životnoga iskustva, ali potpuno udaljena od ohole i šuplje znanstvene 'fantazmagorije' ili dosadne teološke frazeologije – i kada govori o crkvenim temama i kada obrađuje povijesne događaje – veli u predgovoru knjige Anđelko Kaćunko.

Jasnoća i otvorenost  - nastavlja Kaćunko - kojom je biskup Bogović  "bez dlake na jeziku" i glumljene diplomatičnosti govorio i o "najvrućim temama" i gorućim problemima hrvatske stvarnosti jedinstvena je u Crkvi. Dokaz za to je, među ostalim, i njegova propovijed u Boričevcu 2012., u kojoj je posvijestio zločinački karakter tzv. "prve puške"…  A kao poseban primjer Bogovićeve spremnosti da sve nazove pravim imenom, jest njegova propovijed opet u Boričevcu (26.7.2015.) u kojoj kao da je izrekao formulu za razumijevanje svih sukoba u svijetu:  - Laž, novac i nasilje jako su povezani… Gdjegod je laž, tu je novac i nasilje… Na isti je način biskup Mile govorio je o Stepincu, papi Franji, Europi, zadaći i ulozi Crkve u otkrivanju istine, demografiji, hrvatskoj budućnosti, krunici, podjeli na "desne" i "lijeve", dvojcu Goldstein-Pupovac, Jasenovcu, nunciju i Vatikanu, UDBI u vlasti i Crkvi, pravoslavlju i svetosavlju, "Svehrvatskom grobu“ i mnogočemu drugom.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom