O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ličkoj publici predstavljena Kaćunkova Otmica nevjeste

1/3
Ličkoj publici predstavljena Kaćunkova Otmica nevjeste
Ličkoj publici predstavljena Kaćunkova Otmica nevjesteLičkoj publici predstavljena Kaćunkova Otmica nevjesteLičkoj publici predstavljena Kaćunkova Otmica nevjeste
Objavljeno: 30-11-2023

GOSPIĆ – U utorak večer je u Samostalnoj narodnoj knjižnici ličkoj publici predstavljana knjiga spisatelja Anđelka Kaćunka pod nazivom Otmica nevjeste.

Ovu zbirku priča publici su predstavili prof. Manja Kostelac-Gomerčić (u ime nakladnika), književnik Milan Kranjčević, prof. dr. Jasminka Brala-Mudrovčić i sam autor.

Na početku predstavljanja je publici i predstavljačima pozdravnu besjedu uputio Milan Šarić, ravnatelj Knjižnice, dok je konferansu na sebe preuzela prof. Ana Lemić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, a Matica je bila organizator ovog predstavljanja.

Kako je istakla prof. Lemić, iako je formalno istekao Mjesec hrvatske knjige, ovo predstavljanje se može podvesti pod tu kategoriju, uostalom svako vrijeme je za knjigu pogodno i poželjno. A MH je izuzetno aktivna po pitanju knjiga, novih knjiga, predstavljanja i svega drugoga što se dotiče hrvatske knjige i hrvatske kulture.

Prof. Kostelac-Gomerčić je publiku upoznala kako je Kaćunko „gurnut“ u polje spisateljstva najprije kroz Otočki dekameron, potom kroz Koronameron, a sada, eto, i samostalnim tiskanjem svojih literarnih djela.

Kranjčević je istako nekoliko elemenata vezano za Kaćunkovo stvaralašto kao publiciste, a potom kao spisatelja, ilustrirajući čitanjem kratkih odlomaka te posebnosti njegova stvaralaštva.

Brala-Mudrovčić je  baš onako školsko analizirala njegove priče, ističući sve karakteristike pisanja kroz metajezik teorije književnosti.

Na kraju je sam autor pojasnio što ga je sve navodilo i motiviralo da se baci i u literarne vode, a to se nekako poklapa s vremenom kad je iz Like došao u Gacku. Jamačno mu je novo okruženje pogodovalo da se spisateljski iskaže.

Na kraju je otkriveno i zašto sam priča nosi naziv Otmica nevjeste (jedna priča ima taj naslov), a kako je Kaćunko doista specifična i nadasve „slojevita“ osoba, na korici knjige se nalazi veduta rijeke Gacke u izmaglici, Gaka je nevjesta, a otmica je otmica (Gacke). Eto, i na toj razini Kaćunko je morao poentirati.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom