O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva

1/1
Potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva
Potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva
Objavljeno: 10-11-2023

OTOČAC – Hrvatska Vlada je jučer donijela Odluku o Programu potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva vrijednog 10,113 milijuna eura.

Navedeni Program predlaže se temeljem Zakona o poljoprivredi i provedbene Uredbe Europske komisije iz srpnja ove godine kojom je Hrvatskoj dodijeljeno 3,37 milijuna eura, dok se preostali iznos od 6,74 milijuna eura planira u okviru nacionalnih sredstava.

Uslijed utjecaja klimatskih promjena, geopolitičkih kretanja te zbog tržišnih poteškoća, ali i slijedom činjenice da su ove godine najviše pretrpjele ozime kulture, Programom će se poduprijeti proizvođači u sektoru ratarstva koji se bave proizvodnjom pšenice, ječma, zobi, tritikale, raži, uljane repice i pira, kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj.

Za potporu je prihvatljivo prvih 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima korisnik potpore uzgaja pšenicu i/ili ječam i/ili zob i/ili tritikale i/ili pir i/ili raž i/ili uljanu repicu u 2023. godini, čime će biti obuhvaćeno gotovo 95 % proizvođača.

Potpora iznosi najviše 135 eura po hektaru za površine prihvatljive za potporu – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom