O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Aljmašu obilježen Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratak

1/3
U Aljmašu obilježen Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratak
U Aljmašu obilježen Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratakU Aljmašu obilježen Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratakU Aljmašu obilježen Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratak
Objavljeno: 03-08-2023

ALJMAŠ - Uz ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice povratka Aljmašana na srušena ognjišta i slavlje mise uz ostatke porušene crkve, održana je komemoracija uz spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata u Aljmašu na obali Dunava gdje je molitvu predmolio župnik i upravitelj aljmaškog Svetišta Tomislav Ćurić, koji je predvodio i večernje euharistijsko slavlje.

Nakon mise u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije procesija vjernika krenula je prema nekadašnjem vojnom bunkeru pod aljmaškom Kalvarijom gdje je Markić otvorio Memorijalni centar, novouređeni galerijsko-zavičajno-duhovni prostor.

Sedmerostruka povezanost događaja 1. kolovoza tijekom desetljeća do danas otvorena je odavanjem počasti poginulima uz dunavsku obalu gdje su uz korpus spomen-obilježja (raspelo podno kojeg je šlep, ploča s 13 imenima aljmaških stradalnika i pokrajnji oltarić) vijence položila izaslanstva Općine Erdut, MO Aljmaš, DVD-a Aljmaš i osječko-baranjske Zajednice povratnika. Nazočnima, među kojima su uz mještane Aljmaša i sela erdutske općine bili i osječki vjernici te svećenici Markić i Vulić, zahvalio je za molitveno zajedništvo i polaganje vijenaca vlč. Ćurić te uz biblijski poticaj Isusovih riječi: „Ja sam put, istina i život“ (Iv 14, 6), predmolio molitvu za pokojne.

 „1. kolovoza 1991. je dan kada ste vi, mještani Aljmaša protjerani i spas pronašli u šlepu za rasute terete koji vas je kao prognanike prevezao do Osijeka. Kažu da slika govori više od tisuću riječi i ovu vam sliku pokazujem jer ono što čovjek može proživjeti u svojemu srcu sadržan je ovom prizoru. Ovo nije slika, nije samo plakat, nego dokument o događaju patnje i muke, tuge i očaja koje ste doživjeli kada ste napuštali svoju crkvu, svoje zemljište, svoje ognjište, svoj dom, svoja mjesta! Bogu hvala, da ste to preživjeli i da ste to u svom srcu, u svojoj duhovnosti i svojoj pobožnosti nadvladali! Dokument ostaje kao trajna memorija u srcu i u sjećanju, to ne zbog toga da bismo gajili nekakvu mržnju, nego da naučimo da se: mržnjom, osvetom, ratom, pokvarenošću, pljačkom, zlom… ne rješava ništa. To sve je đavolsko, sve prokleto i toga se treba čuvati i treba sačuvati mir“, poručio je vlč. Ćurić.

Nadalje je podsjetio da je 1. kolovoza 1998. bio dan povratka mještana na opustošeno selo i opljačkane kuće, a Gospa se vratila na ruševine svoje crkve i svoga svetišta. Kao što je 1991. bila bol, tuga i neizvjesnost, tako je 1998. prevladao ponos, ushićenje i radost – dodao je.

Na kraju mise, župnik Ćurić je najavio blagoslov i otvorenje novog Memorijalnog centra uređenog u vojnom bunkeru. Misno zajedništvo završilo je blagoslovom i himnom Gospi Aljmaškoj.

IKA/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom