O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Misom na Udbini proslavljen sv. Jakov i obljetnica osnutka GSB

1/2
Misom na Udbini proslavljen sv. Jakov i obljetnica osnutka GSB
Misom na Udbini proslavljen sv. Jakov i obljetnica osnutka GSBMisom na Udbini proslavljen sv. Jakov i obljetnica osnutka GSB
Objavljeno: 28-07-2023

UDBINA - U Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini u utorak je na blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne Krbavske biskupije, slavljena misa kojom je obilježena i 23. obljetnica od osnutka Gospićko-senjske biskupije. Misu je slavio župnik Rakovice, Drežnik Grada i Vaganca Dino Rupčić uz čuvara nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika Josipa Šimatovića i sužupnika Udbine Antu Luketića.

Propovjednik je na početku podsjetio na tijek zbivanja koji su prethodili osnivanju Gospićko-senjske biskupije: - 25. svibnja 2000.  g. papa Ivan Pavao II. izdao je svečano pismo (bulu) kojim dijeli dotadašnju Riječko-senjsku nadbiskupiju na dvije crkvene jedinice: Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Svakoj od njih pripalo je po pet dekanata dotadašnje Nadbiskupije. Gospićko- senjskoj biskupiji pripadaju dekanati: gospićki, ogulinski, otočki, senjski i slunjski. Istog dana za prvog biskupa imenovan je dr. Mile Bogović, dotadašnji pomoćni riječko-senjski biskup sa sjedištem u Gospiću. On je još prije, u svom biskupskom imenovanju, dobio zadatak da na licu mjesta ispita opravdanost osnivanja nove biskupije i njezinu metropolijsku pripadnost. Osnivanje nove biskupije već je podržala Hrvatska biskupska konferencija, a riječko-senjski nadbiskup dr. Anton Tamarut još je krajem 1997. u tom smislu poslao obrazloženi prijedlog. Bogović je u svom odgovoru naglasio izuzetnu važnost osnivanja jedne biskupije na širokom prostoru između Zagreba i Zadra te Rijeke i Banje Luke i predložio da se ‘već ovoga ljeta osnuje Gospićko-senjska biskupija i da ona ostane unutar Riječke metropolije, za što se već prethodno opredijelio kler, riječko-senjski nadbiskup i Hrvatska biskupska konferencija’. Sveta Stolica je prihvatila taj prijedlog. Svečanost uspostave nove biskupije i ustoličenje prvog gospićko-senjskog biskupa bit će 25. srpnja, na dan sv. Jakova, zaštitnika bivše Krbavske biskupije.

Rupčić se zatim osvrnuo na lik sv. Jakova apostola i odnos njegove majke koja je u svojoj nezlonamjernosti htjela da njeni sinovi Jakov i Ivan sjednu odmah do Isusa, na što je on odgovorio „možete li piti čašu koja ja pijem?“. Svojom mučeničkom smrću sv. Jakov je itekako opravdao Isusovo povjerenje jer je za njega prolio krv. Time nas sv. Jakov poziva da budemo dosljedni u življenju vjere, da se ne opterećujemo ovozemaljskim nagradama. Onaj tko prolije krv za Krista, na nebu će biti stostruko nagrađen, rekao je.

Misa je trebala biti održana na ostacima krbavske katedrale, no zbog mogućnosti lošeg vremena služena je u Crkvi hrvatskih mučenika, dok je na ostacima katedrale sv. Jakova izmoljena krunica.

IKA/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom