O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o projektnoj nastavi

1/2
Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o projektnoj nastavi
Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o projektnoj nastaviVjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o projektnoj nastavi
Objavljeno: 25-06-2023

OGULIN - Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama u Gospićko-senjskoj biskupiji sastalo se u petak u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu.

U organizaciji predsjednice Županijskog stručnog vijeća Ivone Rendulić i uz sudjelovanje predstojnika biskupijskog Katehetskog ureda Marinka Miličevića na susretu su prezentirane teme o radu s autističnom djecom, kao i brojni primjeri projektne nastave po kojima Vjeronauk suvereno prati najnovije metode na tom području. Miličević je govorio o snazi Duha Svetoga.

Učiteljice razredne nastave iz Prve osnovne škole Ogulin Ljerka Salopek Bacanović i Katarina Mišić prenijele su svoja iskustva u radu s djecom iz autističnog spektra ponašanja. Nepredviđeno ponašanje, individualizirani kurikuli, neobični načini privlačenja pozornosti, neki su od značajki takvih učenika, koji unatoč svojim hendikepima obogaćuju svoje razredne odjele jer se kod drugih učenika stvara empatija prema njima.

Zatim je nekoliko predavačica predstavilo teme vezane za projektnu nastavu. Ana Vrankić je govorila o metodi interaktivnog učenja biblijskih tekstova, Zorka Vuletić o mini-bibliji, odnosno slikovnicama koje izrađuju vjeroučenici, prof. savjetnica Mirjana Car Stojković je pokazala kako napisati i provesti projekt u školi, prof. savjetnica Gordana Bertović je prezentirala projekte provedene u svojoj školi, Inka Salopek  je govorila o primjeni metode Pecha kucha u nastavi Vjeronauka, a prof. savjetnica Ivona Rendulić je na primjeru teme križnog puta predstavila sintezu i aktualizaciju u nastavi.

Zaključno je Miličević istaknuo važnost psihodrame, u kojoj se iznose važne emocije i kontemplativne vježbe za djecu koja tada doživljavaju svoje molitveno iskustvo. Govorio je i o Duhu Svetom u djelima sv. Ivana Pavla II. U Starom Zavjetu nema jakih osobnosti o Duhu Svetomu, a sveci Starog Zavjeta su dobili od Duha Svetoga karizmu (Samson snagu, David stav vojskovođe, Salomon mudrost). U Novom Zavjetu Isus na Posljednjoj večeri najavljuje dolazak Duga Svetoga koji dolazi pedesetog dana.

Želimo li primiti dar Duga Svetoga moramo biti u sakralnom prostoru i primati pričest, sjetiti se da smo kršteni i da se Duh Sveti nastanio u nama – poručio je predstojnik. Na koncu je izrekao čin predanja Duhu Svetomu.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom